Izvršni direktor Instituta EPIK

Izvršni direktor Instituta EPIK Demush Shasha, rekao je da je sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu o dijalogu bio produktivan i da je konačni dogovor blizu, prenosi Koha.

Sa sastanka održanog 18. avgusta izvukao je četiri zaključka.

„Možemo da zaključimo četiri stvari sa sastanka. Prvo, postoji puna koordinacija između Vlade i međunarodnih partnera i Kosovo se smatra ravnopravnom stranom za stolom. Drugo, vidjeli smo koordinaciju SAD-EU-NATO. Vidjeli smo koordinaciju između SAD i EU, a diplomatski angažman daje rezultate. Na kraju, optimista sam u pogledu postizanja dogovora, ali sam skeptičan u vezi sa Vučićevom posvećenošću postizanju konačnog dogovora za normalizaciju odnosa. Vučić će nastojati da odloži bilo kakav konačni dogovor u nadi da će produženje rata u Ukrajini podjeliti zapadnu zajednicu, dovesti u povoljniji položaj saveznika Srbije Rusiju i stvoriti povoljniju situaciju za bolje rješenje za Srbiju”, kaže on.

Shasha je rekao da međunarodne zajednice žele da izbegnu svaki prostor za destabilizaciju ili koji Rusija može da iskoristi, kao što je Zapadni Balkan, i zato je veća vjerovatnoća da će dogovor biti postignut.

„Živimo u najneobičnijim okolnostima u okviru dijaloga i to daje razloga za optimizam da SAD i EU, u pozadini rata u Ukrajini, obraćaju pažnju na zatvaranje svakog prostora potencijalne destabilizacije koji se može desiti od Rusije, koja je takođe zapadni Balkan“, kaže Shasha.

Shasha je Vučićev poziv za sastanak sa Srbima sa Kosova nazvao političkim cirkusom predsjednika Srbije, što, prema njegovim riječima, ne treba uzimati sa zabrinutošću.

„Ovo je zajednički dio političkog cirkusa koji Vučić svaki put orkestrira za svoje unutrašnje ciljeve. To je dio internih kalkulacija i ništa ne treba da brinete", zaključio je Shasha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore