Dva prijedloga o slobodi kretanja

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković izjavio je da je Srbija bila spremna da se dogovori sa Kosovom o ličnim dokumentima i registarskim tablicama tokom razgovora na visokom nivou u Briselu 18. avgusta.

On je naveo da su predstavnici Beograda bili spremni da prihvate da Priština Srbima koji imaju prebivalište u Srbiji izdaje ulazno-izlazni dokument na graničnim prelazima.

Kako je objasnio, to je rješenje iz Sporazuma o slobodi kretanja koji su 2011. godine potpisali pregovarači Srbije i Kosova Borko Stefanović i Edita Tahiri.

Takvu praksu Beograd već primjenjuje od 2011. za Albance koji imaju kosovsku ličnu kartu.

Petković je, međutim, rekao da to ne može da važi za Srbe koji žive na Kosovu, konkretno na sjeveru Kosova, "nisu Srbi koji tranzitno putuju u treću zemlju".

"Ali to ne važi za Srbe koji žive na Kosovu, njima niko nema pravo da ukida sprsku ličnu kartu", poručio je Petković.

Prema njegovim riječima beogradska delegacija je i za problem registarskih tablica predložila rješenje iz sporazuma iz 2011. Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo tvrdi da je premijer Kosova Albin Kurti odbio te prijedloge.

Petković navodi da je jučerašnji dan je bio izuzetno težak i da ne može da kaže da je bio uspješan, ali da su dali sve od sebe da se sačuva mir i da se ide dalje u razgovore kako bi se došlo do kompromisnog rješenja.

"Naša strana je juče izašla sa dva prijedloga kada je riječ o slobodi kretanja. Odnosno kako da pronađemo riješenje prije 1. septembra, jer je za tada Kurti 'nasilnim odlukama najavio sprovođenje reciprociteta'", kaže Petković.

"Po pitanju ličnih karata mi smo bili spremni da za građane Srbije koji imaju prebivalište u centralnoj Srbiji da kada idu na prostor KiMa njima na administrativnom prelazu Priština izdaje ulazno-izlazni dokument. I u tom sporazumu koji nije dobar po nas, ne stoji da se to pitanje odnosi na Srbe koji žive na KiM, konkretno za one koji žive na sjeveru KiM. Srbi koji žive na KiM, to nisu Srbi prištinske strane, njih predstavlja Beograd. To je i predsjednik rekao, da su to građani Srbije koji se osećaju da žive u svojoj državi", kaže Petković.

"Bili su spremni", dodaje, "s obzirom na to da od 2011. godine mi izdajemo za Albance koji imaju kosovsku ličnu kartu, da se i Srbima koji žive u centralnoj Srbiji izda takav dokument, ali da to ne važi za građane koji žive na Kosovu i Metohiji".

"Srbi koji žive na KiM nisu Srbi koji putuju tranzitno u treću zemlju. Krajnja destinacija Srba koji žive na KiM nije Albanija, Sjeverna Makedonija, već njihov kućni prag. Kako je Kurti zamislio, Srbi koji su odvajkada na KiM i žive u svojoj kući morali bi poslije 90 dana da izađu sa prostora KiM da bi ponovo dobili taj papir, što je potpuno neproihvatljivo. Da neko gazi sporazume, unižava srpski narod, da stvara bezbjednosne probleme, to ne prihvatamo", naglasio je Petković.

Predložili su, dodaje, da se vozila preregistruju na statusno neutralne tablice po rezoluciji 1244 i da je Kurti to kategorički odbio.

U Briselu je 18. avgusta održan dijalog premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU). Međutim, Vučić i Kurti su se saglasili da razgovore nastave narednih dana.

Na tom sastanku nije postignut dogovor o srpskim registarskihm tablicama i dokumentima.

Petković je najavio da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiti u nedjelju 21. avgusta. Prethodno će održati sastanak sa predstavnicima kosovskih Srba.

Vlada Kosova je za 1. septembar najavila ponovni pokušaj sprovođenja odluke o registarskim tablicama u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom.