Dijalog Koso-Srbija

Ni poslije višečasovnih pregovora u Briselu 18. avgusta, Kosovo i Srbija, uz posredovanje Evropske unije (EU), nisu postigli dogovor o srpskim tablicama i dokumentima.

Međutim, predavač na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins (Škola za napredne međunarodne studije) Edvard P. Džozef (Edward P. Joseph) za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocjenjuje da – sa tehničke tačke gledišta – Kosovo i Srbija mogu brzo da postignu dogovor o ovim pitanjima.

Prema njegovim riječima, dovoljno je imati političku volju, jer ove teme nisu nove za obe strane.

Iako nije želeo da komentariše kako bi mogao da izgleda sporazum dvije zemlje, rekao je da je uvjeren da je na sastanku 18. avgusta izneto mnogo prijedloga.

"Ovo pitanje je u potpunosti riješivo i u to ne treba sumnjati. Pitanje automobilskih tablica je već duže vreme na dnevnom redu, tako da se rješenje može naći, uz dobru volju obe strane", ističe Joseph.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je na pres-konferenciji da će se pregovori nastaviti, iako dogovor nije postignut.

Upitan ko bi mogao da se suoči sa većim pritiskom na predstojećim pregovorima, Joseph kaže da će sve zavisiti od prijedloga.

"Ako je jedna strana dala konstruktivan prijedlog, a druga nije odgovorila, onda će ova druga biti pod većim pritiskom – i to s pravom. Uz dobru volju Srbije da živi sa Kosovom kao susjedom, i uz dobru volju Kosova da živi sa Srbijom kao susjedom, ovo pitanje može da se riješi. Tu nema sumnje", riječi su Josepha.

On je ponovio izjave američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hoveniera (Jeffrey Hovenier) da je korak Kosova da primjeni odluke o srpskim registarskim tablicama i dokumentima u skladu sa briselskim sporazumima.

"Mogu da kažem da je američki ambasador na Kosovu rekao da je stav Kosova o dokumentima podržan i da je u skladu sa onim što je postignuto u Briselu prije izvesnog vremena", navodi predavač na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins.

Iako Joseph ovo pitanje vidi kao brzo rešeno, on ističe retoriku koju su posljednjih dana koristili lideri Kosova i Srbije.

"Retorika predsjednika Vučića o likvidaciji Srba je iznad svakog prihvatljivog nivoa. Takav jezik je korišćen u vrijeme rata, posebno u Bosni i Hercegovini, njime su Srbi opravdavali etničko čišćenje. Sa druge strane, na Kosovu opozicija kritikuje premijera Kurtija da tako nešto radi. Ali postavlja se pitanje - da li neko u Srbiji kritikuje Vučića zbog jezika kojim se služi?", pita Joseph.

Prema njegovim riječima, stranke će moći da iskoriste podjele koje već postoje prije nego što se pozicioniraju na određene teme.

Šta je rečeno posle sastanaka Kurtija i Vučića?

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je da sastanci 18. avgusta u Briselu premijera Kosova i predsjednika Srbije, uz posredovanje EU, nisu "obični sastanci", već "sastanci koji se bave upravljanjem kriznim situacijama".

Sastanci u Briselu sazvani su nakon što su Srbi na Kosovu 31. jula i 1. avgusta postavili barikade u znak nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova da sprovede dve odluke: o srpskim automobilskim tablicama i dokumentima.

Kosovo i Srbija imaju sporazum o slobodi kretanja od 2011. godine.

Srbija je to odmah sprovela.

Kosovo je 1. avgusta – na nekoliko sati – sprovelo tačku za ulazno/izlazni dokument i odložilo primjenu odluke za 1. septembar, kako bi se smanjile tenzije na sjeveru.

U međuvremenu, Srbi na sjeveru Kosova su uklonili barikade.

Sjedinjene Države i EU takođe su zatražile odlaganje ove odluke, iako su rekli da ih Kosovo ima pravo da sprovodi.

Premijer Kurti se nakon sastanaka nije izjašnjavao, dok je Vučić - dok su sastanci održavani u Briselu - sazvao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova, koji će biti održan u nedjelju, 21. avgusta, u Beogradu, navode mediji u Srbiji.

Šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković rekao je novinarima da će Vučić još neko vrijeme ostati u Briselu i da će se srpskoj javnosti obratiti u Beogradu 19. avgusta.

U zgradi EU u kojoj se vodio dijalog bio je i izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar).

Američka strana ne učestvuje u dijalogu, ali SAD u potpunosti podržavaju napore EU u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Kurti i Vučić su se u Briselu 17. avgusta odvojeno sastali i sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stolteneberg je rekao da je na Beogradu i Prištini da izbjegnu eskalaciju situacije i da misija NATO-a na Kosovu (KFOR) posmatra situaciju i spremna je da interveniše u slučaju destabilizacije.

Dijalog Kosova i Srbije počeo je prije 11 godina.

Do sada je postignuto više od 20 sporazuma u oblastima kao što su energetika, telekomunikacije, pravosuđe, carina, sloboda kretanja, ali nisu svi sprovedeni.

Kosovo insistira da se dijalog za normalizaciju odnosa zaključi uz obostrano priznanje dvije zemlje.

Srbija, pak, traži kompromisno rješenje.

Stanovnici prestonica Kosova i Srbije – Prištine i Beograda – smatraju da je dogovor dvije države moguć, ali su svijesni da put do njega nije lak.