Britanski publicista

Britanski publicista Tim Judah smatra da je današnji dijalog u Briselu, iako nije doneo rješenje, ipak bio pozitivan jer su premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić konačno seli za pregovarački sto, prenosi Lajmi.

"Razočaravajuće je što danas nije postignut dogovor, ali je još rano za suđenje. Dobra stvar je što su se lideri sastali poslije godinu dana i da sada vidimo šta će biti u narednim danima", rekao je Judah.

Judah smatra da lični odnosi Kurtija i Vučića negativno utiču na proces dijaloga Kosova i Srbije.

"Bila je faza kada je dijalog išao dobro, ali sada je izgleda zapelo. Čini se jasno da su odnosi Kurtija i Vučića veoma hladni jer to ima veze sa njihovom prošlošću. Istorija pokazuje da je u vrijeme kada je Vučić bio ministar informisanja, Kurti bio politički zatvorenik, i to prirodno utiče na dijalog. Dok je sa Thaçijem bilo napretka u dijalogu, jer su on i Vučić, uprkos razlikama iz prošlosti, našli zajednički jezik u pregovorima", rekao je Judah.

On dodaje da ne razumije o čemu se radi o Zajednici srpskih opština, zbog čega ona predstavlja problem.

"Kosovo je prihvatilo ZSO, ali problem je što ne znamo kakvo je to udruženje. Da li je to NVO? Da li ima izvršnu vlast? Ili je to Republika Srpska? Oni se razlikuju jedni od drugih. Još uvijek ne vidim političku volju partija da se problem riješi", dodao je Judah.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi