I dalje ostaju u Briselu

U Briselu je, uz posredovanje predstavnika Evropske unije (EU), 18. avgusta završena druga runda dijaloga lidera Kosova i Srbije Albina Kurtija i Aleksandra Vučića.

Očekuje se obraćanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepa Borella.

Neizvesno je da li će se Kurti i Vučić vratiti u zgradu EU da bi nastavili razgovore. Ova opcija se, prema nezvaničnim izvorima, ne isključuje i evropska strana nastavlja sa naporima.

Predsednik Srbije je napustio zgradu EU bez obraćanja medijima, dok je šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković rekao novinarima da će Vučić još izvesno vrijeme ostati u Briselu i da će se javnosti obratiti u petak, 19. avgusta.

"Mi smo se borili za mir, za stabilnost, za kompromisna rješenja i zbog toga predsjednik Vučić ostaje još izvesno vrijeme ovdje u Briselu. Sutra po povratku u Beograd će se obratiti javnosti i biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja", rekao je Petković.

U Briselu su 18. avgusta održane dve runde dijaloga Vučić-Kurti sa zvaničnicima EU Josepom Borellom i Miroslavom Lajčakom i dva kruga odvojenih bilateralnih sastanaka sa evropskim posrednicima.

Ovo je bio prvi put da su se premijer Kosova i predsjednik Srbije sastali dva puta u istom danu u okviru dijaloga.

15:20 Počeo drugi krug razgovora, Kurti i Vučić ponovo za stolom

U Briselu je u toku drugi krug trilateralnog razgovora predstavnika EU sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi RTV.

Prethodno su, odvojeno, u dva navrata, šef diplomatije EU Josep Borell i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, razgovarali sa Kurtijem i Vučićem.

U zgradi EEAS u Briselu nalazi se i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabriel Eskobar.