Portparol State departmenta

Uoči nastavka dijaloga Kosova i Srbije koji vodi EU, portparol State departmenta Ned Price kaže da uspjeh briselskih pregovora predstavlja "apsolutni prioritet“ za SAD, prenosi The Pavlovic today.

"Drago nam je što će se lideri Srbije i Kosova sastati u Briselu u okviru dijaloga uz posredovanje EU. U potpunosti podržavamo ovaj dijalog. Važno je da vjerujemo da obe strane koriste ovu priliku da unaprijede svoje razgovore o normalizaciji odnosa. To je naš prioritet. Želeli bismo videti napredak i implementaciju sporazuma", poručio je sinoć Price.

Dijalog i kompromis, kako kaže, nisu znaci slabosti, već su od suštinskog značaja za postizanje lokalnog sporazuma o normalizaciji odnosa, koji je, kako navodi, i dalje fundamentalan i za Kosovo i za Srbiju kada su u pitanju njihove aspiracije ka EU.

"Nadamo se da lideri u Srbiji i na Kosovu razumeju važnost kretanja napred, a ne nazad, kroz dijalog koji vodi EU", poručio je on i dodao da je visoki zvaničnik State departmenta (Gabriel Escobar) otputovao u SAD da podrži razgovore.

Iako SAD, kako navodi, ne učestvuje u dijalogu, uspjeh ovih razgovora je "apsolutni prioritet".

Price kaže da je izjava predsjednika Aleksandra Vučića da ne podržava ničije vojne baze u Srbiji ili bilo gdje na Zapadnom Balkanu predstavlja korak u pravcu očuvanja "suvereniteta Srbije i njenog teritorijalnog integriteta".

"To su suverene odluke Vlade Srbije, ali su uzete u obzir i primjedbe predsjednika (Vučića). To je njegova suverena odluka, ali mi smo rekli širom svijeta, uključujući taj region, da sa Rusijom ne može biti uobičajenog poslovnog odnosa i da zemlje moraju nastaviti da govore jasno i da deluju kao podrška našim partnerima u Ukrajini", kazao je on.  

Izvor: Kosovo online/ The Pavlovic today