Cilj - spuštanje tenzija

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se 18. augusta u Briselu, nakon više od godinu dana od posljednjeg sastanka, u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije (EU).

Sastanak na visokom nivou o dijalogu Kosovo-Srbija održaće se u Briselu, gdje će biti prisutni visoki predstavnik EU Josep Borell i specijalni predstavnik EU za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak.

Na zvaničnoj internetskoj stranici EU najavljeno je da će sastanak početi 18. augusta u 10:30 i da će se fokusirati na dalji put u dijalogu i postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Tokom sastanka na stolu će biti i aktuelna pitanja, a cilj će biti spuštanje tenzija između strana.

Visoki predstavnik EU, održaće i odvojene sastanke sa svakim liderom.

Na kraju sastanka, visoki predstavnik EU Josep Borell održaće konferenciju za medije. Izjava visokog predstavnika Borella prenosiće se uživo na službenoj internetskoj stranici EU i biće objavljena na portalu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

U međuvremenu, pred sastanak u Briselu, premijer Albin Kurti, zajedno s zamjenikom premijera Besnikom Bislimijem, sastao se 16. augusta sa specijalnim predstavnikom EU na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte.

U fokusu sastanka bili su i budući sastanci u Briselu, kao i procesi, te pitanja u vezi s dijalogom između Kosova i Srbije.

Tokom sastanka je naglašena posvećenost nastavku suradnje i koordinacije između Vlade Kosova i predstavnika EU, Sjedinjenih Država, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Italije.