Ambasador SAD u Srbiji

Tenzije na Balkanu mogu eskalirati ako se ne riješe sporovi između Kosova i Srbije, kaže američki ambasador u Srbiji Cristopher Hill, prenosi Zeri.

"Dovoljno smo se bavili problemima Balkana da znamo da uvijek postoji rizik od eskalacije sukoba. Zato smatram da bi obaveza svih trebalo da bude da smanje tenzije. Da bismo smanjili rizik, svi treba da podstaknemo strane da se fokusiraju na ono šta žele da postignu u predstojećim pregovorima", rekao je Hill za agenciju Reuters.

Osvrćući se na razgovore koji se očekuju između premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Hill je rekao da je glavno pitanje koje treba da bude riješeno u dijalogu budućnost kosovskih Srba.

"Što se tiče aktuelnih pitanja, ako pogledate briselski dijalog, već su poznata pitanja kojima treba da se pozabave. Suštinski problem je saznati kakva će biti budućnost srpskog stanovništva na Kosovu i onda se baviti ostalim pitanjima. Trebalo bi da se fokusiraju na ono na šta pregovarači traže, na primjer na pitanje struje na sjeveru Kosova ili na pitanje registarskih tablica", dodao je Hill.

Hill dodaje da pitanje Kosova i Srbije traje već 20 godina i da je došlo vrijeme da se napravi ozbiljan napredak.

Izvor: Zeri/Kosovoonline