Gubi kredibilitet

Ivana Stradner iz američkog Instituta "Enterprise", smatra da EU neuspjehom na Balkanu rizikuje da izgubi kredibilitet. Ona se ne nada da će sljedeći sastanak riješiti sve probleme koji postoje više od decenije, prenosi Glas Amerike.

"Bojim se da EU nema jasan plan za Balkan. To je moja glavna briga jer se ne nadam da će sljedeći sastanak riješiti sve probleme koji postoje više od decenije. Ovo će biti ozbiljan test za EU da li su voljne i sposobne da riješe ovu krizu pre jeseni. Treba da djeluju što prije, jer su nedavno najavili dalje proširenje EU i dali priliku drugim zemljama poput Moldavije da uđu u Evropsku uniju. Ako ne pošalju snažan signal Balkanu, onda bi pitanje za zemlje poput Ukrajine i Moldavije bilo da li je posvećenost proširenju EU lažno obećanje", rekla je Stradner.

Kako kaže EU je do sada napravila mnogo grešaka, koristeći "šargarepu" mnogo više, nego "štap".

"Evropska unija je do sada napravila mnogo grešaka koristeći šargarepu mnogo više nego štap. Ali drugo je pitanje: zašto EU, posebno poslije izjave francuskog predsjednika Macrona o daljem širenju EU, ne stavlja do znanja da li je to proširenje stvarno ili nije? Mislim da treba da se pozabavimo i liderima na Zapadu, oni treba da budu iskreni i da jasno kažu da li zaista žele da budu dio Evropske unije, jer je generalno korupcija na Balkanu veoma visoka i mnoge zemlje trenutno nisu pune demokratije", dodaje Stradner.

Neodobravanje vizne liberalizacije za Kosovo, beskonačno odlaganje procesa za sve balkanske zemlje, dodaje Stragner, samo su oslabili uticaj Brisela u regionu.

Michael Lee, bivši generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji kaže da su neke organizacije imale druge ambicioznije ideje, tako da se ceo proces širenja EU odvija postepeno.

"Neke organizacije su imale druge ambicioznije ideje, tako da se ceo proces širenja odvija postepeno, kako bi zemlje na neki način postale 'članice' korak po korak, a ne nakon što ispune sve uslove. Ove ideje još nisu razmotrene na političkom nivou", rekao je Lee.

On kaže da obećanja koja je EU nedavno dala Ukrajini i drugim zemljama bivšeg sovjetskog bloka za ubrzano članstvo samo rizikuju da dodatno oslabe povjerenje koje Balkan ima u EU.

Izvor: VOA