Američki profesor

Američki profesor David Phillips izjavio je da bi jasan cilj dijaloga Kosova i Srbije trebalo da bude međusobno priznanje i da ne treba gubiti vrijeme "kopanjem po ivicama malih sporazuma", ako Srbija nije spremna da to prihvati, prenosi Reporteri.

On je naveo da je dijalog Kosova i Srbije "smješan proces", da njegovi ciljevi nisu definisani od početka, a da će pristup Srbije i na sastanku u Briselu 18. avgusta biti isti kao u prošlosti kada je pokušala da osramoti i ismeje kosovsku delegaciju.

"Ovaj proces je smješan. Od početka nisu definisani ciljevi dijaloga. Jasan cilj treba da bude međusobno priznanje i suverenitet Kosova i Srbije. Ako Srbija nije spremna da to prihvati, gubljenje je vremena kopati po ivicama malih sporazuma", rekao je Phillips za Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, Srbija nikada nije otišla u Brisel sa dobrom voljom, niti sa željom da postigne bilo kakve stvarne rezultate.

"Naravno, dijalog je važan i strane moraju da ostanu u kontaktu jedna sa drugom. Ali nema razloga da se misli da će pristup Srbije ovoga puta biti drugačiji od onoga u prošlosti kada se pojavila i pokušala da osramoti i ismeje kosovsku delegaciju. Vidjećemo da će 18. avgusta da se ponovi ono što smo ranije videli", rekao je Phillips.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri