Predsjednik Albanije

Predsjednik Albanije Bajram Begaj izjavio je da "nijedan izmišljeni izvještaj" neće uspjeti da izbledi "slavno nasljeđe" OVK, prenosi Reporteri.

"OVK je svijetla stranica naše zajedničke istorije, koja svakog Albanca čini ponosnim. Nijedan izmišljeni izvještaj koji pokušava da ukalja krv i samopožrtvovanje Albanaca u odbrani slobode, zastave i nacionalnog identiteta nikada neće uspjeti da izbledi ovo slavno nasljeđe", rekao je Begaj na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.

Begaj je, kako prenosi Reporteri, naveo da Albanci u istorijskim procesima treba da budu svi zajedno, da djeluju razborito i mudro i u odbrani svojih interesa i mira u regionu. Osim o OVK, govorio je i o Ibrahimu Rugovi.

"Ibrahim Rugova je bio vizionar i centristički lider i osnivač nezavisnosti Kosova, njegova vizija je inspiracija za sve političare i na Kosovu i u Albaniji", rekao je Begaj.

On je dodao, kako prenosi Koha, da Albanija podržava članstvo Kosova u NATO i svim međunarodnim organizacijama.

Begaj je, na zajedničkoj konferenciji sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmanijem, rekao da i Albanija podržava liberalizaciju viza za građane Kosova, rekavši da će raditi na tome da se ovaj proces završi što je prije moguće.

"Liberalizacija viza za građane Kosova je pravo koje bi trebalo da uživaju kao i ostali građani regiona”, rekao je on.

Begaj je dodao da su nacionalna bezbjednost, energetska nezavisnost, pandemije i mnoge druge oblasti od prioritetnog značaja i da je "kao nikada do sada neophodna saradnja dvije zemlje".

Što se tiče dijaloga Kosovai i Srbije, Begaj je rekao da, kako su rekli američki predsjednik Joe Biden i njemački kancelar Olaf Scholz, završetak pregovora treba da bude obostrano priznanje u središtu sveobuhvatnog sporazuma.

"Cijenim stav predsjednika i Vlade Kosova u nastavku dijaloga sa Srbijom kao jedinom načinu da se jasno stavi do znanja da je realnost nezavisnog Kosova nepovratna i nepromjenljiva“, rekao je on.

Begaj je poručio da blisku saradnju Kosova i Albanije treba nastaviti intenzivnim i mjerljivim radom na implementaciji svih sporazuma.

"Moramo iskoristiti naše ekonomske potencijale. Koraci koji su već preduzeti za olakšavanje prometa za ljude, robu, pravi su koraci za prioritetne investicije. Moramo iskoristiti prednosti evropskih i regionalnih integracijskih procesa i mehanizama da materijalizujemo naše zajedničke projekte. Veoma važan bilateralni aspekt je onaj u oblasti obrazovanja i kulture”, rekao je on.

Nakon konferencije sa Osmanijem, Begaj se sastao sa predsjednikom Skupštine Glaukom Konjufcom.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri