Politički analitičar

Politički analitičar iz Albanije Mero Baze rekao je da je politika dopuštanja nošenja marama u školama pokušaj Albina Kurtija da "prikrije izborni neuspjeh", dodajući da "Kurti želi podršku političkog islama", prenosi Gazeta express.

"Odluka parlamentarne većine Kosova da se zvanično otvori put pokrivanju djevojčica starijih od 16 godina, politička je odluka da se obezbjedi podrška političkom islamu na Kosovu“, rekao je Baze i dodao:

"Svaka prazna rasprava ili debata o ljudskim pravima, i još gore poređenje sa zapadnim zemljama, jednostavno je pokušaj da se ova odluka još više iskoristi politički".

Baze je rekao i da su Albanci nacija koja se nalazi između Istoka i Zapada sa evropskom muslimanskom većinom koji su uspostavili nacionalni nad vjerskim identitetom.

"Ako uklonite ovaj identitet Albancima, ako ih tretirate jednostavno kao muslimansku naciju ili Kosovo kao jednostavno muslimansku zemlju, onda ste narušili nacionalni identitet Albanaca. Identitet ove nacije ima obilježje umjerenog proevropskog islama koji odlukuje suživot sa pripadnicima drugih vjera. Obrazloženje da je odluka zasnovana na pravima pojedinaca predstavlja okretanje ka političkom islamu za izborne potrebe”, izjavio je on.

Baze je napomenuo da neke od zapadnih zemalja dozvoljavaju nošenje marama u školama.

"Tačno je da je u nekim zapadnim zemljama dozvoljeno nošenje marama u školama ili službenim sredinama, ali u tim zapadnim zemljama muslimani su manjina u društvu“, kaže on.

On je takođe pohvalio političke partije.

"Ako političke partije nastale iz OVK imaju jednu zaslugu, i na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji, to je zapadni pristup koji su imale u sekularnoj državi i držanje političkog islama podalje od države", dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express