Prekinuti neprijateljstva

Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) upozorila je danas da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Kosova i Srbije, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost, prenosi Nova.rs.

"Visoki političari dvije strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno“, poručuje se u saopštenju.

Iz EEAS ponavljaju da će se sva otvorena pitanja između Kosova i Srbije rješavati kroz dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uz posredovanje EU i naglašavaju da EU očekuje da će premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i razgovarati o ovim "izazovnim temama" na sljedećem dijalogu na visokom nivou 18. avgusta u Briselu.

Ponavlja se da postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u kontekstu dijaloga Kosova i Srbije, kome posreduje EU, zahtjeva klimu koja doprinosi vraćanju povjerenja, pomirenju i dobrim odnosima, prenosi Tanjug.

Dodaje se i neophodnost "poštovanja i potpunog sprovođenja" prethodnih sporazuma i ukazuje da "nema mjesta za radnje i izjave koje nisu kompatibilne sa opštim interesom i strateškim ciljevima regiona".

U EEAS zaključuju da EU po pitanju situacije na Kosovu ostaje u bliskoj saradnji sa Kforom, međunarodnim partnerima i posebno SAD.