Zapaljivi izvještaji o represiji nad Srbima

Zapaljivi izvještaji o represiji nad Srbima na Kosovu i u BiH su repriza ruske propagande o patnji etničkih Rusa koji žive u Ukrajini.

Zapadne diplomate pitaju se da li Rusija koristi Srbiju za pokretanje razdora u Evropi i stvaranje novih sukoba zmeđu zemljama bivše Jugoslavije, kako bi skrenula pažnju NATO pakra sa rata u Ukrajini, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacuje etiketu da je “mali Putin” sa agresivnim namjerama prema susjedima, piše američki list New York Times.

List piše da su strahovi od ruskog uticaja na Srbiju pojačani zbog prošlosedmičnih tenzija u vezi sa pitanjem registarskih tablica na Kosovu koje su dovele do demonstracija, barikada i pucnjave.

Ruski mediji već mjesecima objavljuju zapaljive izvještaje o represiji nad Srbima na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, navodi NYT i ocjenjuje da oni predstavljaju “reprizu ruske propagande o patnji etničkih Rusa koji žive u Ukrajini”, koja je “ohrabrila tvrdokorne, proruske srpske nacionaliste”, prenosi agencija Beta.

“Rusija računa da što više vremena Zapad provede znojeći se na Balkanu, to će manje vremena moći provesti znojeći se u ruskom dvorištu”, rekao je za američki list istraživač u Beogradskom centru za sigurnosnu politiku Vuk Vuksanović.

‘Mali Putin iz Srbije’

Odbijanje Srbije da Rusiji uvede sankcije, piše NYT, dalo je povod za kritiku onima koji smatraju da Vučić radi u korist Kremlja.

Tako je premijer Kosova Albin Kurti u aprilu Vučića nazvao “malim Putinom iz Srbije”, dodavši da je Srbija “ostala jedina zemlja u Evropi koja je odbila da Rusiji uvede sankcije”.

Vučić je ove optužbe odbacio, podsjeća njujorški list.

Rekao je da “Kurti želi biti mali Zelenski koji se bori protiv malog Putina”, i da ga zbog toga predstavlja kao “užasnog nacionalistu” koji želi da ratuje sa svima”, što “uopšte nije istina”.

List je podsjetio i na nedavnu izjavu zastupnika Srpske napredne stranke u parlamentu Vladimira Đukanovića o “denacifikaciji” na Balkanu, i to uporedio sa ciljevima Rusije u Ukrajini i idejom “Velike Srbije” iz 90-tih godina 20. veka, što je Vučić nazvao “neodgovornim”.