Predsjednik Slovenije

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da podržava dijalog između Kosova i Srbije od samog početka ali da trenutno postoji veliki problem povjerenja među stranama, prenosi agencija Anadolija.

„U kontaktu sam s obe strane i vidim koliko je teško s tim nepovjerenjem. Nedavno smo svjedočili događaju za koji se bojimo da će još više porasti. Ako nema snažnog dijaloga, uvijek postoji rizik da dođe do takvih događaja koji mogu povećati napetosti. Trenutno nema snažnog dijaloga. Nastojim da ohrabrim strane da daju sve od sebe jer je mirovni sporazum između Kosova i Srbije važan ne samo za mir i stabilnost dveju zemalja nego i za ceo region", rekao je Pahor.

U intervjuu za agenciju Anadolija Pahor je rekao da je dugoročno gledano, jedini način rješavanja problema na Zapadnom Balkanu ubrzanje procesa članstva zemalja u Evropsku uniju. Naveo je da već duže vrijeme pokušava da skrene pažnju svojih kolega u NATO-u i EU-u na događanja na Zapadnom Balkanu.

"Neke zemlje su pod direktnim pritiskom Rusije", upozorio je Pahor.

Ističući takođe da je Srbija pod velikim pritiskom da sprovede sankcije zapadnog bloka i EU, Pahor je podsjetio da se proces članstva Srbije u EU nastavlja i založio se za ubrzanje procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Pahor je rekao da pridaje važnost članstvu u EU kako bi se pokazalo na čijoj su strani sve zemlje, uključujući i Srbiju.

"Ako Srbija odluči da stane na drugu stranu, budućnost RS u Bosni i Hercegovini može dobiti drugačiji zamah", upozorio je Pahor.

Podvukao je kako želi da vidi sve zemlje Zapadnog Balkana u EU što je prije moguće.

"Jedino rješenje je ubrzati proces članstva u EU. Mislim da bi EU trebalo da učini više. Sličan proces vidimo i u odnosima Kosova i Srbije, kao i u napetosti između pojedinih etničkih grupa u Bosni i Hercegovini, gdje se sa nestrpljenjem očekuju izbori. Dugoročno gledano, jedini način rješavanja ovih problema je ubrzanje procesa članstva u EU", kaže Pahor i dodaje da će Zapadni Balkan biti još više izložen Rusiji ako NATO nastavi da čeka.

Izvor: Agencija Anadolija