Portparol EU

Portparol Evropske unije za spoljnu politiku Peter Stano rekao je tokom obraćanja medijima da Evropska unija ne nameće rješenja, već samo pokušava da pomogne strankama da pronađu kompromis, prenosi Koha.

Stano je rekao da bez napretka u dijalogu neće biti napretka stranaka ni na evropskom putu.

"Možemo da olakšamo dijalog sve dok postoji volja obe strane da se pronađe kompromis. Pomažemo strankama da pronađu rješenja, ali na njima je da budu spremne da naprave neophodne kompromise. To radimo u okviru dijaloga, to ćemo nastojati da uradimo na budućim sastancima, uključujući i naredni sastanak na visokom nivou u četvrtak između predsjednika Vučića i premijera Kurtija, da unapredimo sva pitanja u dijalogu. Bez napretka u dijalogu, neće biti napretka na njihovom evropskom putu. To je važno za njihovu evropsku budućnost, važno je da napreduju u dijalogu, jer bez toga neće biti napretka i neće biti ispunjeni njihovi strateški ciljevi, članstvo u EU", rekao je Stano.

On je dodao da EU radi, ali ne može da nametne stvari strankama.

"Možemo da im pomognemo da se ponašaju na evropski način, što znači pronalaženje kompromisa, jer pronalaženje kompromisa je način na koji funkcioniše EU. To je ono što mi radimo, pomažemo im da postignu kompromis", rekao je Stano.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore