Panika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na press konferenciji govori o odnosima Srbije sa Kosovom i po običaju opet je dizao paniku i održao melodramičan govor o teškoj situaciji.

Vučić je poručio da je skeptičan po pitanju dijaloga sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Sastanak između dvojice lidera bi se trebao održati 18. augusta u Briselu po pozivu visokog predstavnika EU Josepa Borella.

"Oni sve što su rekli, jeste da će da nameću svoju volju. Njih briga šta će i da kaže Beograd, pa ne znam ni čemu služi dijalog. Oni koji su rekli da treba da se razgovara o ZSO, kao i da ona mora da bude u skladu sa 'ustavom Kosova', evo da ih upitam, da li se šale? Što smo onda pregovarali?!", kazao je Vučić novinarima.

Vučić se obrušio i na zemlje Kvinte (Amerika, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija) kojima je poručio da dolazi u dobroj namjeri ali da ne pomisle da će ga najterati da "da sami učestvujemo u uništavanju svoje zemlje".

Kazao je kako su laži da Srbija planira nekoga napasti i da nikome neće dozvoliti da otvara vatru po bilo kome. Vrhunac je svakako bila Vučićeva izjava da obavještajne službe posjeduju informaciji o pripremama napada na Srbe na sjeveru Kosova.

"Naše službe znaju šta su im planovi. Pripremaju likvidacije naših ljudi na sjeveru. Otvoreno to kažem i upozoravam ih da to ne čine, pod plaštom borbe protiv kriminala. Nemojte da ubijate ljude. Mi da ubijamo nikoga nećemo. Potrebni su nam mir i stabilnost", iznio je tvrdnje Vučić.