Preokret u odnosu

Profesor na Univerzitetu u Dablinu Gëzim Visoka smatra da nedavne tenzije na sjeveru ukazuju na preokret u odnosu dvije strane, prenosi Reporteri.

"Postoje suštinske razlike između Kosova i Srbije po pitanju cjelokupnog dijaloga i njegovog završetka, što delimično rasvetljava i nedavna dešavanja na severu. Srbija koristi dijalog da stvori ili proširi autonomiju za Srbe na Kosovu i izbjegava temu međusobnog priznavanja ili prihvatanja Kosova. S druge strane, Kosovo svu svoju energiju usmjerava na postizanje sporazuma o međusobnom priznanju. To su kontradiktorni stavovi jedni prema drugima i čini se da nijedna strana nije voljna na kompromis”, kaže Visoka za Glas Amerike.

Dodaje da se tenzije na sjeveru mogu objasniti na više načina.

"Prvo kao upozorenje da su dijalog i mirotvorstvo neophodni, zato imamo eskalaciju da smirimo situaciju, imamo eskalaciju da upozorimo sve strane da zaista treba da se vrate za pregovarački sto. Drugo, ove eskalacije se mogu čitati kao znaci negativne putanje razvoja na sjeveru gdje imamo eskalaciju situacije kao metod da se potom nametne rješenje na terenu ali i za pregovaračkim stolom. Treće, ova dešavanja se mogu čitati i kao politička tendencija da se skrene pažnja sa ekonomskih problema u obe zemlje, posebno u Srbiji koja odbija da uvede sankcije Rusiji“, kaže on.

Od prvog septembra ove godine očekuje se nastavak primjene mjere reciprociteta u pogledu identifikacionih dokumenata, ali i zamjene registarskih tablica koje izdaju srpske vlasti.

Visoka kaže da bi to moglo da dovede do opasne eskalacije sukoba na sjeveru, ali ističe da Kfor i Euleks moraju da budu unaprijed spremni da spreče slične blokade poput onih početkom ovog mjeseca.

"Srbija i njene političke i bezbjednosne strukture su dobro pripremljene i izgleda da su godinama bile spremne da blokiraju i odupru se širenju vlasti Kosova na sjeveru. Ova eskalacija je opasna jer imamo kombinaciju više grupa, uključujući kriminalne, koji imaju ekonomske, bezbjednosne i obavještajne interese, i interese političkih predstavnika koje nameće Beograd. Ali sada imamo i ruski element, koji je zainteresovan da promjeni situaciju na sjeveru“, kaže on.

Ističe da to može da se desi sve dok su lideri Kosova i Srbije posvećeni izazivanju nevolja i povećanju tenzija.

“Takvom politikom stvaranja nemira, ratne psihoze, psihoze straha, vlastodršci bolje kontrolišu situaciju, lakše žive i djeluju u takvim situacijama, jer skreću pažnju sa suštinskih pitanja za građane“, smatra Visoka.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri