U Srbiji bi se mogla pojaviti ruska vojna baza koja će obavljati različite izviđačke zadatke i nadgledati okolinu, smatra ruski vojni ekspert i istoričar Boris Julin, prenosi lenta.ru, veoma čitani ruski portal koji je od 2020. u vlasništvu Sberbanke.

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, piše portal, govorio je o tome navodeći da je "stvaranje ruskih vojnih baza u Srbiji suverena stvar te države". Osim toga, dodaje, ovo je stvar i same Rusije.

- Što se tiče zajedničkog humanitarnog centra, on postoji i funkcioniše za krizni odgovor u slučaju humanitarne katastrofe - citira lenta.ru Bocan Harčenka.

Ambasador je naglasio da je Srbija prijateljska država te da Beograd "fundamentalno odbija antiruske sankcije".Istovremeno, Harčenko je uputio i na političku komponentu u sporazumu o snabdijevanju gasa po najpovoljnj cijeni te da Rusija obezbjeđuje energetsku stabilnost Srbije. Države, dodao je, nastavljaju i "vojno-tehničku saradnju usljed čega se stvaraju povoljni uvjeti za kvalitet onoga što se isporučuje".

Vojni ekspert Julin navodi da nije baš jasno kakve će koristi imati stvaranje vojne baze u Srbiji.

- Činjenica je da se baze nalaze u blizini zona mogućih neprijateljstava. Ali u Srbiji će, teritorijalno, biti potpuno odsječena od Rusije i sa svih strana okružena zemljama EU, a dijelom i državama NATO. Nije jasno kako je u ovom slučaju moguće koncentrisati snage i obezbijediti bazu - ističe Julin.

Jedini mogući cilj njenog stvaranja, za ovog ruskog vojnog eksperta, jeste "izviđačka misija i nadzor okolnog prostora" tačnije prikupljanje obavještajnih podataka.

Dodaje i da bi "Evropska unija mogla da počne da doživljava Srbiju kao vjerovatan izvor prijetnje u slučaju sukoba", što bi za Beograd imalo ne baš prijatne posljedice.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vuli, podsjeća ruski portal, saopćio da je Srbija samostalna i nezavisna zemlja i ne želi da se miješa u sukobe Rusije i Zapada te da posebno ne želi da postane "pješadija NATO pakta".

- Ako hoćete da se držite teritorijalnog integriteta i suvereniteta kao najvažnijeg principa u međunarodnoj politici, što ja mislim da jeste, pođite od Srbije. Prvo povucite priznanje Kosova, pa kažite: "Izvinite, Srbija je cjelovita, pogriješili smo što smo vas bombardovali, izvinite za onoliku djecu što smo vam pobili, oprostite što smo vam to uradili, počinjemo od toga da ispravljamo svoje greške". A ne da tražimo od Srbije da Srbija bude pješadija NATO pakta, da uđe u sukob sa Rusijom - rekao je Vulin početkom jula poručujući da ulazak u rat nije opcija.

Lenta.ru