Susret Kurti-Vučić

Eventualni zahtjev srpske strane da se na sastanku premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Alksandra Vučića u Briselu razgovara o autonomiji za Sjever Kosova, analitičar Dušan Janjić u Jutarnjem programu RTK2 definiše kao nelegitiman i neformalan jer bi, kako ocjenjuje, njegovo stavljenje na sto u Briselu značilov njegovu legalizaciju, što Evropska unija neće uraditi jer, kako kaže, ne želi da sebe upetlja u priču koja se zove Ukrajina.

Janjić ocjenjuje da je ta ideja plasirana usljed nemogućnosti Srpske liste i pojedinaca da riješe pitanje tablica na tehnički način, a još gore, da dobiju bilo šta za svoje učeće u vlasti. Janjić zaključuje da, kada bi specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak bio zaista ozbiljan fascilator i kada bi imao zeleno svijetlo za deblokiranje krize, ne bi stavio na sto ni autonomiju ni ZSO, već novu temu, o kojoj nije raspravljano, a to je zaštita i unapređenje prava i statusa srpske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, kulturnog nasljeđa, kao i ograničenja u realizaciji zajednice ZSO.

"Zašto je sada srpska strana, ili jedan njen dio, najavila, taj zahtjev, zašto se odustalo od Zajednice srpskih opština, jer kao što znamo u izvornom obliku ZSO se zaista odnosi na samo četiri opštine na Sjeveru, onda je Srbija svojim zahtevma, svojom diplomatijom proširila 2015. na deset opština. Zašto sada odustaju i idu na četiri opštine i time sugeriraju da se vraćaju na ideju razgraničenja, u momentu  kada je to najopasnije, u trenutku kada nijedna od velikih sila neće dozvoliti, pa ne vjerujem da odgovara i Rusiji“, kazao je Dušan Janjić.

"Naravno da ruski ambasador odavde podstiče čak i oružane obračune, da je ruska propaganda iskoristila prošlonedjeljne događaje na sjeveru, Telegraf i drugi su izvještavali kao o samom ratu i koristili slike iz Ukrajine. Dakle, njima bi odgovarao, kako oni kažu  'mali rat od par godina na Sjeveru', ali to nikome ne odgovara, možda ima neko u Srbiji, ali taj se uporno krije od javnosti da kaže ko je taj kome treba rat. Dakle, mislim da je ta ideja plasirana usljed nemogućnosti Srpske liste i pojedinaca da riješe problem na tehnički način, što je pitanje tablica, a još gore, da dobiju bilo šta za svoje učeće u vlasti. Oni sve vrijeme učestvuju u vlasti, ali politički ne dobijaju ništa, a navodno uvijek dođu i razgovaraju da bi se realizovala Zajednica srpskih opstina“, naveo je Janjić.  

 Kada bi Lajčak bio zaista ozbiljan fascilitator i kada bi imao zeleno svijetlo za deblokiranje krize, ne bi stavio na sto ni autonomiju ni ZSO, već novu temu, o kojoj nije raspravljano, a to je zaštita i unapređenje prava i statusa  srpske zajednice, Srpske  pravoslane crkve, kulturnog nasljeđa, kao i ograničenja u realizaciji  ZSO.

"Kad se bude tako definisala tema, mi ćemo biti, i ja lično ću biti optimista i reći ćemo – da,  mi imamo posla sa jednim međunarodnim akterom, Evropskom komisijom koja ne želi rat. Trenutno su se Lajčak i Borell upisali u onu stranu koja muti vodu, a onda to prepuste NATO-u, da preko noći pritiskom na generalštab Srbije pročišćava tu vodu. Ta vrsta pritiska neće moći dugo da daje rezultate“, rekao je u Jutarnjem programu RTK2 analitičar i predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.