Posvećenost miru

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlüt Çavuşoğlu izjavio je kako će turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan narednog mjeseca upriličiti posjetu balkanskim zemljama, te kako to potvrđuje njihovu posvećenost miru i stabilnosti regiona.

- Posjeta koju će narednog mjeseca balkanskim zemljama upriličiti predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan potvrđuje našu posvećenost miru i stabilnosti regiona. Turska snažno podržava mir i stabilnost Balkana - rekao je Çavuşoğlu, govoreći na otvaranju 13. konferencije ambasadora koja se održava u Ankari.

Naveo je kako je Turska svojim vojnim operacijama na sjeveru Sirije otvorila put sigurnom povratku.

- Međutim, teroristička organizacija PKK/YPG/PYD i njeni ogranci nastavljaju napadati našu zemlju i sirijske civile kako bi narušili ovo okruženje stabilnosti i unaprijedili svoj separatistički plan. Naša zemlja je značajno doprinijela sigurnosti miliona Sirijaca, stoga se od nas ne može očekivati da sjedimo skrštenih ruku na napade terorista YPG/PKK-a - kazao je Çavuşoğlu.

Ističući da Turska podržava oslobađanje okupiranih azerbajdžanskih teritorija, Çavuşoğlu je rekao kako njegova zemlja stoji uz istinu i pravdu.

Çavuşoğlu je ponovo upozorio Armeniju da se uzdrži od novih provokacija.