Uprkos mračnoj prošlosti

Uprkos mračnoj prošlosti 20. vijeka, Albanija je sada raj za putnike sa nevjerovatnim pejzažima, obalom i istorijskim gradovima, piše Jamie Fullerton za poznati britanski list "Guardian", prenosi Ekonomija onlajn.

Zahvaljujući plažama, gradovima pod zaštitom Uneska i planinskim stazama, nekada komunistička Albanija se pojavila kao "nova moderna evropska turistička destinacija" izvan izletničkog turizma.

Albanija je, kako navodi Guardian, decenijama imala reputaciju opasne i zabranjene zemlje, uglavnom zahvaljujući svojoj političkoj izolaciji pod Enverom Hoxhom, koji je umro 1985. godine.

Poslije nemira 1997. posjetioci su počeli da dolaze u Albaniju, djelimično privučeni nižim cijenama nego u Grčkoj i Italiji. U 2009. godini u Albaniju je putovalo 1,9 miliona turista, u 2019, posljednjoj punoj godini pre kovid-19, cifra je bila 6,4 miliona.

Reporter Guardiana osvrće se na čiste plaže, i navodi da nije imao bolje trenutke osim u Aziji.

Neobično je i što se u blizini plaža mogu vidjeti bunkeri, ali podsjeća da je 173.371 izgrađeno u Albaniji između 1975. i 1983. dok se Enver Hoxha pripremao za mogući napad.

Reporeter navodi da turistički gradovi Durs i Saranda već privlače dovoljno turista, ali navodi da je obišao Đirokastru i Berat, dva manja grada sa dobro poznatom ljepotom.

Navodi i da je Berat jedan od gradova pod zaštitom Unesko i da ima istorijsko bogatstvo kao Đirokastra, sa sličnim strmim usponima, ali krševitijim.

Podsjeća da Tirana, kao glavni grad zemlje sa "antikapitalističkim režimom" do 1992. godine, nije imala odgovarajuće barove sve do devedestih godina. Nakon građevinskog buma 2000-ih, grad sada ima 560.000 stanovnika.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online