Dijalog Kosova i Srbije

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da očekuje da će do 1. septembra, do kada je Vlada Kosova odložila primjenu odluke o dokumentima i tablicama, biti postignut napredak i po tom, ali i ostalim pitanjima u dijalogu Kosova i Srbije, prenosi RTV.

On je to rekao na onlajn konferenciji ogdovarajući na pitanje šta će se promjeniti za mjesec dana, pošto je problem u vezi sa primjenom odluke o dokumentima i tablicama na Kosovu samo odložen, ali ne i riješen.

"Ja ne bih rekao da je prosto problem odložen, već prije da je otvorena mogućnost da se dođe do odgovarajuće rješenja, koje će doprineti integraciji u regionu i stabilnosti", rekao je Escobar.

Kako je rekao, prethodni sporazum je bio privremen i vremenski ograničen i očekivalo se da Srbija da prijedlog za dugoročno rješenje.

"I još se tome nadamo, ali se istovremeno nadamo i široj diskusiji kako dvije strane mogu da krenu napred u stvaranju prilika za bolje odnose, slobodu kretanja i veću integraciju u Evropu. I mislim da će ovaj mjesec biti iskorišćen da se napravi progres, ne samo za dozvole, već za šira pitanja u dijalogu", naveo je Escobar.

Escobar je istakao da se nada da će dvije strane same doći do kompromisa i da je to cilj dijaloga pod okriljem EU.

Kaže da je briselski dijalog već dao neke smjernice kada je riječ o slobodi kretanja.

Ponovio je da je trenutno na snazi privremeni sporazum sa stikerima i da mora biti zamjenjen stalnim rješenjem, koje ne treba doživljavati kao nešto što će značajno promjeniti živote.

Kako je rekao, vozila treba da budu registrovana po zakonima Kosova.

Dodaje da rješenje treba da obezbjedi slobodu kretanja ne samo, kako je rekao, na Kosovu i sa Srbijom, već u cijelom region i podvlači da bi takvo rješenje značajno stabilizovalo region.
 
Izvor: RTV