Lista Global Finance-a

Međunarodni monetarni fond objavio je rang listu najbogatijih i najsiromašnijih zemalja u svijetu na osnovu BDP-a, po kome je Kosovo najsiromašnije u regionu i 105 u svijetu sa prihodom od 13.964 dolara po glavi stanovnika, prenosi Ekonomija onlajn.

Lista je objavljena u američkom magazine "Global finance", a mjerenje bogatih i siromašnih zemalja odnosi se na BDP po glavi stanovnika na osnovu pariteta kupovne moći.

Kako se navodi da bi imali tačnije podatke o najbogatijim i najsiromašnijim zemljama, prema Global Finance-u, poželjno je da zemlje budu ekonomski ravnopravne, a na osnovu kupovne moći građana gleda se koliko su građani neke zemlje bogati.

Po ovoj metodologiji najbogatija zemlja na svijetu je Luksemburg sa BDP po glavi stanovnika na osnovu pariteta kupovne moći do 140.694 dolara. Druga najbogatija zemlja je Singapur, a slijede Irska i Katar.

Zemlje kao što su Švicarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Norveška i Sjedinjene Države slijede na vrhu liste na sedmom mjestu sa 76.027 dolara po glavi stanovnika.

Među najsiromašnije zemlje na svetu spadaju Burundi, Južni Sudan, Somalija, Nigerija, Republika Kongo i druge afričke zemalje.

Kosovo i Albanija su najsiromašnije u regionu, na 105. i 90. mjestu, dok je Crna Gora najbogatija zemlja sa najvećim BDP po glavi stanovnika - nalazi se na 69. mjestu u svijetu sa 24.878 dolara.

Zatim slijede Srbija i Sjeverna Makedonija na 72. odnosno 78. mjestu. Bosna i Hercegovina na ovoj rang listi je na 88. mjestu sa 17.471 dolara po glavi stanovnika.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online