Ne bi trebalo da bude država u državi

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je da stvaranje Zajednice srpskih opština ne bi trebalo da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova, i da stvara "državu u državi", prenosi Koha.

U razgovoru sa novinarima, Escobar je rekao da je stav SAD da sprovedu sve dogovore postignute u okviru dijaloga Kosovo-Srbija, ali je rekao da treba razgovarati o pitanju ZSO, kako to ne bi bilo u suprotnosti sa zakonima.

"Bili smo jasni da su se stranke ranije dogovorile o Zajednici, stoga o tome treba razgovarati. Međutim, ZSO ne treba da se miješa, ne treba da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova, ne treba da stvara probleme u funkcionalnosti Kosova i ne bi trebalo da bude država u državi", rekao je Escobar.

Escobar je na onlajn konferenciji za medije u regionu rekao da SAD očekuju primenu svih ranije potpisanih sporazuma između Kosova i Srbije i da na predstojećem sastanku Kosova i Srbije 18. avgusta u Briselu tema bude i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Moraju da se započnu razgovori o formiranju ZSO, kao što je to američki državni sekretar Antony Blinken rekao Albinu Kurtiju tokom njegove nedavne posjete Vašingtonu", rekao je Escobar.

On je ponovio da je stav SAD da vi ranije postignuti sporazumi treba da se implementiraju uključujući i formiranje ZSO.

"Tako da želimo da vidimo diskusiju na tu temu kada se dve strane sastanu", istakao je Escobar odgovarajući na pitanje medija iz Srbije da li SAD ima mehanizam kojima bi mogao da natjera Kosovo da primjeni dogovor o formiranju ZSO.

"Nadam se da će poslije ovog sastanka doći do pomaka u primjeni ovog kao i sporazuma o nestalima i enegetici", dodao je Escobar.

Kazao je da SAD budućnost Srbije i Kosova vidi u EU i da u tom smislu podržavaju napore EU da olakšava dijalog dvije strane.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Vjose Osmani o značajnom ruskom uticaju na događaje posljednjih dana jula, Escobar je odgovorio da se uz malo izuzetaka sve što se dešava na Balkanu dešava zbog faktora sa Balkana.

"Ruski uticaj je manji od destabilizujućeg faktora lokalnih političara na samom Balkanu", poručio je on.

Gabriel Escobar je rekao i da SAD ne mijenjaju svoj stav da bezrezervno podržavaju državnost Kosova i da očekuju da ga priznaju sve zemlje EU, kao i da podržavaju viznu liberalizaciju i prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore