Podrška

Dvostranačka grupa američkih senatora predstavila je nacrt zakona koji ima za cilj podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući izradu nacrta zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizujućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu, prenosi Reporteri.

Prijedlog zakona, inače poznat kao Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, predstavili su demokratska senatorka Jeanne Shaheen, predsjednica Podkomiteta za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju, i republikanski senator Roger Wicker.

Inicijativa dolazi usred povećane zabrinutosti u regionu zbog rata u Ukrajini. Senatorka Shaheen kaže da je odnos Sjedinjenih Država sa Zapadnim Balkanom ključan u ovom trenutku, gdje su očigledne namjere predsjednika Putina da širi zloćudni uticaj širom Istočne Evrope.

"Novi dvopartijski zakon jača trgovinu i investicije između SAD i Zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije, kroz usvajanje posebnog zakona za sankcije protiv destabilizujućih aktera. Sve ovo utire put ka širim evroatlantskim integracijama“, rekla je Shaheen u predstavljanju inicijative na svom sajtu.

Prijedlog zakona nalaže državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji zapadnog Balkana u izradi nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Takođe predviđa vraćanje u zakon dvije izvršne naredbe, koje bi garantovale ovlašćenja za sankcije protiv onih koji ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i koji su umješani u koruptivna djela.

Takođe ima za cilj promociju univerzitetskih partnerstava, podsticanje angažovanja Mirovnog korpusa u regionu, stvaranje inicijative za liderstvo mladih na Balkanu, a na zahtjev Razvojne finansijske korporacije otvaranje ranije najavljene kancelarije u regionu.

Shaheen je predvodila grupu američkih senatora koji su posjetili Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu u aprilu zbog zabrinutosti zbog uticaja sukoba u Ukrajini na zapadni Balkan. Njihova posjeta je imala za cilj jačanje veza između Vašingtona i Zapadnog Balkana, suočenih sa stranim naporima da se podri mir.

Senator Wicker je rekao da bi zakon „poslao snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Države posvećene podršci diplomatiji u regionu“.

Isto tako, senatori Dick Durbin, Tom Tillis, Chris Van Holen, Ben Kardin i Kris Marphy podržavaju ovaj zakon.

Za senatora Tillisa, u vrijeme kada Rusija nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine i preti saveznicima u NATO-u, region Zapadnog Balkana je kritičan za bezbjednost Evrope.

Senator Ben Kardin, predsjednik Komisije za evropsku bezbjednost i saradnju, poznate kao Američka helsinška komisija, rekao je da su „u vrijeme kada su zemlje Zapadnog Balkana napravile velike korake ka demokratskom upravljanju, od završetka ratova u bivša Jugoslavija, političke podjele i rastuća korupcija prete da naruše ovaj napredak.

"Moramo nastaviti da podržavamo naše demokratske partnere i saveznike na Zapadnom Balkanu. Ovaj dvopartijski zakon će unaprediti regionalnu stabilnost i napore u borbi protiv korupcije stvaranjem programa koji podstiču inkluzivni ekonomski razvoj, nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i pozivaju na odgovornost one koji ugrožavaju mir na Zapadnom Balkanu“, rekao je on.

Američki senatori vide zakon kao priliku za dalje jačanje odnosa između SAD i Zapadnog Balkana, proširenje ekonomskih mogućnosti i podršku naporima za unapređenje demokratije i iskorenjivanje korupcije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri