Upozorenje

Kandidat Koalicije "Država" za člana Predsedništva BiH Mirsad Hadžikadić izjavio je da je, ukoliko Kosovo postane "Donjeck Balkana", realnost da će se Republika Srpska pretvoriti u "Lugansk Balkana", prenosi Klan Kosova.

Hadžikadić smatra izjavio je da su u Bosni i Hercegovini s razlogom zabrinuti zbog zbivanja na Kosovu i dodaje da diplomatija Bosne i Hercegovine, ako je uopšte ima, treba da prepozna značaj tog pitanja i lobira u svijetu za rješenje za deeskalaciju kosovske krize.

Hadžikadić je ocjenio je da je legalna vlast i legitimno izabrana Vlada Kosova ometena u sprovođenju svoje politike.

"Protiv države i njenih legitimnih odluka, sinoć smo vidjeli blokadu, militarizaciju, tenzije i 'uznemirivanje' Beograda. Da li nas ova situacija podsjeća na ukrajinski scenario, u kojem Kosovo postaje 'balkanski Donjeck'? U Bosni i Hercegovini imamo razloga da brinemo o scenariju na Kosovu, jer ako Kosovo postane 'Donjeck Balkana', realnost je da će se Republika Srpska pretvoriti u 'Lugansk Balkana'", rekao je Hadžikadić, predsjedavajući Platforme za napredak.

Prema njegovim riječima, aktuelni poslovi Predsedništva Bosne i Hercegovine i ministara spoljnih poslova Bosne i Hercegovine u potpunosti su kompromitovali poziciju Bosne i Hercegovine u svijetu i zaslužuju da budu promjenjeni.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova