Taoci dogovora

Predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa izjavio je za Bujanovačke da su Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe u pogledu odluke Vlade Kosova o reciprocitetu prema Srbiji u vezi ličnih karata, taoci dogovora između Kosova i Srbije.

Vlada Kosova je 29. juna usvojila uputstvo za prelazak graničnih prijelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju organi Srbije kojim je predviđeno izdavanje potvrde koja zamjenjuje isprave, a koje će početi sa primjenom u ponedjeljak, 1. avgusta.

Kao ključno Mustafa je naglasio poštovanje sporazuma zaključenih u Briselu.

"Stvar je u poštovanju Briselskih sporazuma. Ova odluka će uticati na Albance sa juga Srbije, ali isto tako ih je pogodilo i nepriznavanje diploma. Postoje sporazumi, ali diplome koje su stekli Albanci u Prištini do sada nisu priznate. Na neki način Albanci su taoci dogovora između Kosova i Srbije", kaže Mustafa.

Istakao je da je Kurtijeva vlada ovakvu odluku donela bez prethodnog konsultovanja predstavnika albanske zajednice sa juga Srbije.

"Kurtijeva vlada je od početka rekla da će se bazirati na reciprocitetu, tako da nismo imali konsultacije oko toga, ali jesmo imali zahtjeve kao albanska strana iz  Preševa, Bujanovca i Medveđe", dodao je Mustafa.

Govoreći o uticaju ovakve odluke na Albance sa juga Srbije, Mustafa je rekao da će svakako uticati na promet ljudi, ali da bi pokazivanje spremnosti za sprovođenje Briselskih sporazuma umnogome olakšalo život građana.

"Reciprocitet u ličnim kartama će sasvim sigurno uticati na Albance, jer se najviše kreću kroz končuljski i preševski pogranični prijelaz, posebno sada u ljetnjoj sezoni. Mislim da u ovom slučaju, kao i u svim drugim treba da se uvede međusobno poštovanje sporazuma. Ono što je važno jeste da obe strane i vlada Kosova i vlada Srbije ispoštuju ono što je do sad dogovoreno", zaključio je on.

Izvor: Bujanovačke