Crna Gora

U Crnoj Gori od danas je obavezno nošenje zaštitnih maski u svim ustanovama javne uprave i objektima od vitalnog značaja, kao što su prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske stanice.

To je predviđeno novim mjerama koje su saopštene danas, nakon što se posljednjih desetak dana bilježi nagli skok novozaraženih koronavirusom.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić, kazao je na konferenciji za novinare povodom epidemiološke situacije u državi, da je nošenje zaštitnih maski obavezno u zatvorenim dijelovima aerodroma, željezničkim i autobuskim stanicama. Galić je naveo da su mjere na snazi narednih 14 dana, od danas do 12. avgusta.

- Nakon analize epidemiološke situacije i uporedne analize mjera u zemljama regiona, Evrope i svijeta došlo se do zaključka da zbog povećanja u broju novoregistrovanih slučajeva, naročito kod osoba starijih od 65 godina i povećanog broja hospitalizacija pacijenata budu uvedene i nove protivepidemijske mjere - kazao je Galić.

On je naglasio da će ukoliko mjere ne dovedu do poboljšanja epidemiološke situacije i nastavi se trend rasta indikatora obolijevanja i umiranja, sa povećanim brojem zahtjeva za hospitalizaciju, uslijediti mjera obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima.

Kako je kazao Galić, da do toga ne bi došlo, potrebno je da osobe koje se nijesu vakcinisale protiv COVID-19 infekcije, to i učine.

On je naveo da su od ukupnog broja preminulih 72 posto bile nevakcinisane osobe. Istakao je da intenzitet aktivnosti virusa u populaciji u Crnoj Gori kao i u drugim zemljama okruženja i Evrope je na visokom nivou.

- Opterećene zdravstvene službe prijavljuju blaže kliničke slike i oblike bolesti što je karakteristika sada u cirkulaciji dominantnog omikron soja u odnosu na prošlogodišnji delta soj, koji je bio četiri puta letalniji i izazivao u većem obimu teške kliničke slike i hospitalizacije - naveo je Galić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Elvis Omeragić, kazao je da je aktuelna mutacija koronavirusa značajno zaraznija, odnosno da ima mnogo veći stepen zaražavanja u odnosu na prethodne varijante, ali je i manje patogena.

- Ono što je važno da kažem, ali ne s namjerom dizanja panike, jer tome mjesta nema, nego da razjasnimo situaciju i budemo spremni na period koji slijedi - očekivanja su da će trend rasta novozaraženih biti visok u narednom periodu, ali virus je zarazniji, a simptomi lakši i kliničke slike blaže - kazao je Omeragić.

Prema njegovim riječima, takva situacija zabilježena je i u regionu, kao i mnogim evropskim zemljama, posebno u onim koje su turistička destinacija.

Direktorica Kliničkog centra (KCCG) Ljilljana Radulović rekla je da su u Crnoj Gori hospitalizovana 82 pacijenta. Ona je kazala da se u COVID centru KCCG trenutno liječi 30 pacijenata, od čega je njih troje na mehaničkoj ventilaciji.

Anadolija