Najnoviji izvještaj

Najnoviji izvještaji o procjeni Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) dali su prilično sumornu sliku budućnosti planete, prenosi Albanian post.

Zapadni Balkan je takođe dio izvještaja, kao region koji se više od jedne decenije suočava sa sve većim rizicima i ranjivostima. To uključuje intenziviranje poplava, produžene periode suše, povećanu učestalost šumskih požara ili eroziju tla.

Analiza na Zapadnom Balkanu pokazala je nedostatke u politici i mogućnosti za integraciju rješenja, a izvučene su i konkretne preporuke u okviru akcionog plana za usmjeravanje prioriteta za region i za ekonomije zemalja Zapadnog Balkana.

Preporuke izvještaja naglašavaju kontinuirani angažman na Zapadnom Balkanu, uključujući identifikaciju i saradnju sa partnerima u pregledu i izradi pravnih i političkih dokumenata.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) ocjenila je da je fokus na izgradnji kapaciteta u Albaniji i Srbiji.

Primjećeno je da politike retko uključuju diskusiju o društvenim i ekološkim ograničenjima ili zaštitnim mjerama. Još jedan nedostatak u analiziranim politikama odnosi se na nedostatak podataka i ekonomske analize.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post