U vremenu svjetske ekonomske krize, neizbježna tema je povećanje cena proizvoda, ali jedan slučaj u Hrvatskoj je zaista "šokirao" javnost, prenosi Koha.

Pekar iz Prizrena Tomë Lekaj u svojoj piceriji, koju drži na hrvatskom ostrvu Hvar, prodaje pice po cijeni do 480 kuna ili 64 eura.

Lekaj  kaže da nema problema sa prodajom zbog cijene, niti sa većinom turista.

List "Slobodna Dalmacija" obavio je intervju sa njim i ironično ga upitao "od čega pravi te pice", ili čak "da li je to pljačka".

Njegove pice se kreću od najjeftinijih 320 kuna (42,5 eura) do 480 kuna (64 eura).

"To nije tajna. Ovo je stara cijena, tako da je svi znaju. To je vrlo jasno napisano na cjenovniku. Vidite, džambo margarita pica košta 320 kuna, džambo feferoni - 400, a imate i ovaj, džambo hvarmiks, koji vas košta 480 kuna. Na njega se stavljaju mnogi proizvodi. Divna pica", rekao je Lekaj.

Upitan kako pica može toliko da košta, on je rekao da je to stvar poslovanja i ekonomije slobodnog tržišta.

"Moguće je, ovo je biznis plan koji imamo. Ovo je naš poslovni model. Na 100 metara od mene je još jedna pekara i pica košta 30 kuna. Taj dio se, znate, zove parče pice. A stotinjak metara dalje je još jedan lokal sa još nižom cijenom - 15 ili 20 kuna. Svaki čovjek može da bira šta želi", rekao je Lekaj.



Lekaj već 25 godina radi sa porodicom u Hrvatskoj. Dolazi iz Prizrena i kaže da je pekarski posao nasljedio od dede. Doživeo je i osude i razne negativne komenatre u Hrvatskoj zbog cijena.

"To nije pljačka. Vi birate i imate različite cijene. Od početka smo imali najskuplje cijene. Ako je pica bila 30 kuna, meni je bila duplo, ponekad i 200 posto skuplja", kazao je Lekaj.

Lekaj je dodao da su mu pojedini Hrvati "pretili da će ga prijaviti policiji", kada shvate koliki je iznos računa.

"Kakve veze policija ima sa ovim", upitao je Lekaj.

Ostrvo Hvar je jedna od najluksuznijih destinacija u Hrvatskoj.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore