Zadovoljni!

Dobra plaža, putevi, ali i odnos cijene i kvaliteta, to su glavni razlozi zbog kojih sve više građana Srbije ljetnji odmor provodi u Albaniji. Donedavno, najviše je bilo Novopazaraca, a od skoro i Beograđana, Novosađana i Nišlija.

Naime, sedmodnevni aranžman u hotelu sa četiri zvijezdice za četvoročlanu porodicu, na bazi polupansiona košta nešto više od 700 eura, dok poređenja radi u hotelu iste kategorije u Crnoj Gori treba izdvojiti i duplo više, ističu iz turističkih organizacija za Euronews Srbija.

Cijene hrane identične su ili čak niže nego u Beogradu, sokovi koštaju do jedan euro, alkoholna pića od 1,5 euro, pa naviše, dok je za kafu je potrebno izdvojiti oko 0,70 centi. Četvoročlana porodica može ručati za 12 eura.

Prema riječima srpskih turista, "Albanija je Dubai za ostale destinacije sa naših prostora".

"Lijepa plaža, fin hotel, hrana super. Sve je lijepo. Zanimljivo. Ima i grad da se prošeta. Lijepo je, nije neko zabačeno mjesto, da nema gdje da se izađe", "Nije skupo uopšte. Ovo je primamljivo za svačiji džep, od radnika do poslovođe", rekli su za Euronews Srbija turisti koji ljetuju na albanskoj obali.

Prema riječima vlasnika jednog od hotela u Dursu, Albanci su u potpunosti prijateljski nastrojeni prema gostima iz Srbije, što potvrđuje, kako kaže, veliki broj građana Srbije koji već godinama ljetuju u gradovima na albanskom primorju.

"U posljednje tri godine sve je više truista iz Srbije koji dolaze u Durs i Sarandu i oni su više nego zadovoljni. Mnogi građani Srbije prije dolaska u Albaniju se plaše Albanaca zato što ne znaju koliko su građani ove zemlje prijateljski raspoloženi prema ljudima koji dolaze iz Srbije, ali onog trenutka kada dođu ovde, odmah se razuvijere. Prije tri godine najviše turista je bilo iz Novog Pazara i okoline, dok ovde godine pored pomenutog grada imamo turiste iz Beograda, Novog Sada i Niša", kaže Vaso Daskali, vlastnik hotela u Dursu.

Inače, do mora u Albaniji, građani Srbije mogu da putuju samo sa biometrijskom ličnom kartom, a zadražavanja na granicama skoro i da nema. Ukinut je i roming između zemalja Zapadnog Balkana, a maksimalna cijena se primjenjuje u skladu sa pravilom "kao u domaćem saobraćaju".

Ako vas brine jezčka barijera, ni to nije problem. Narod se snalazi. Malo engleski, malo albanski, malo rukama, kažu srpski turisti.

Izvor: Euronews Srbija