Dostupnost

Region Zapadnog Balkana beleži najveću stopu smrtnosti od vatrenog oružja u Evropi, a Crna Gora je po podacima evropskog Instituta za zdravstvenu metrologiju i evaluaciju, na neslavnom drugom mjestu odmah iza Albanije, sa stopom od 0,99 na 100.000 stanovnika, prenosi N1.

Sociološkinja Anica Obradović za Radio Crne Gore navodi da je problem ubistava u njegovoj pojavnosti, a ne načinu realizacije.

Dostupnost oružja, prije svega zbog nedavnih ratnih dešavanja u regionu, po mišljenju Obradović, predstavlja dominantan uzrok.

"Po onoj Čehovljevoj, puška koja je okačena na zidu na početku drame do kraja će opaliti. Odnosno, oružje koje je u posjedu pojedinca će biti upotrebljeno za šta se već upotrebljava“, ocijenila je Obradović.

Kriminolog Velimir Rakočević uzrok vidi u porastu kriminaliteta i nelegalne trgovine oružja na globalnom nivou, pa i u Crnoj Gori.

"Visoka smrtnost izazvana upotrebom vatrenog oružja u Crnoj Gori generisana je sukobom dvije suprostavljene kriminalne grupe", ukazao je Rakočević, misleći na kavački i škaljarski klan.

Nesankcionisanje ilegalnog posjedovanja oružja, po mišljenju sociološkinje Obradović, takođe je jedan od faktora.

"Nerazvijanje kulture nenasilnog rješavanja konflikata je takođe jedan od bitnih faktora koji doprinose ovoj pojavi“, naglašava Obradović.

Rakočević dodaje da je jedan od faktora i dostupnost oružja, podsećajući da je proteklih godina došlo do porasta desničarskog ekstremizma u cijelom svijetu, uključujući i najnoviju agresiju Rusije na Ukrajinu, što je prouzrokovalo porast smrtonosnog nasilja na planeti.

S druge strane, on naglašava i da je "pristup vatrenom oružju olakšan korišćenjem dark veba, što predstavlja izazove za praćenje onlajn kupovine oružja“.

U Crnoj Gori kao ključni faktor, sociološkinja Obradović vidi i ambivalentan odnost prema počiniocima ovog vida nasilja.

Najsvježiji primjer, kako podsjeća, jeste odluka Vlade da osuđivano lice za ta krivična djela imenuje za glavnog inspektora agencije za bezbjednost.

"Što je skandalozno i nedopustivo. Takav odnos prema počiniocima ove vrste krivičnih djela doprinosi njegovoj pojavnosti“, smatra Obradović.

Sagovornici Radija Crne Gore zaključuju i da uticaj na ovu pojavu imaju i istorijski i kulturološki razlozi u crnogorskom društvu.