Regionalna inicijativa

Makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani rekao je da Sjeverna Makedonija na bi učestvovala u inicijatovi Otvoreni Balkan da smatra da je štetan za Kosovo.

On je za Albanian post rekao da ta zemlja poštuje stav Kosova u vezi sa inicijativom.

"Ne smatramo da bi uključivanje Kosova u inicijativu bilo štetno po njega, naprotiv", rekao je Osmani.

Dodaje da on vidi samo dobre stvari u vezi sa inicijativom.

"U regionu postoji preko 70 inicijativa, svaka sa svojim doprinosom može da bude dodatna vrijednost za produbljivanje saradnje. I ovu inicijativu gledam u tom kontekstu, bez neutralisanja efekata drugih postojećih regionalnih inicijativa", rekao je Osmani.

Kako kaže, fokus Otvorenog Balkana je najviše na ekonomskoj saradnji, slobodnom kretanju građana, kapitala, roba i usluga.

"Naša je obaveza, uslovno rečeno, osnivača inicijative, Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije, da dokažemo vrijednosti ove inicijative", kazao je Osmani i dodao da postojanje Otvorenog Balkana ima smisla samo ako ne bude zamjena za proces evropskih integracija i ako uspije da bude sveobuhvatan u odnosu na ostale zemlje Zapadnog Balkana.

Govoreći o evropskim integracijama Sjeverne Makedonije Osmani je istakao da se prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, poznatiji kao "francuski prijedlog" pokazao kao ključ koji je deblokirao Sjevernu Makedoniju od veta Bugarske, a sa njom i Albaniju, koja je bila talac "tog ćorsokaka".

Prema njegovim riječima, put Sjeverne Makedonije i Albanije ka evrointegracijama zbližio je dvije zemlje.

On je dodao da nijedna partija ne bi trebalo da bude prepreka na našem putu ka punopravnom članstvu u EU i da je zato uvjeren da će, kada počne otvaranje poglavlja i bude potrebna dvotrećinska većina u Skupštini, ili 80 poslanika, svi biti spremni da glasaju.

"Ovo je posebno zbog činjenice da smo funkcionalna multietnička demokratija i da nema apsolutno nikakvog razloga, nikakvog opravdanja da se ne dozvoli da pored Makedonaca, Albanaca, Srba, Roma, Turaka, Vlaha i Bošnjaka, Crnogorci, Bugari i Hrvati. Ovim činom ne cijenimo samo maksimu EU – ujedinjeni u različitosti", zaključio je Osmani.
 
Izvor: Albanian post/Kosovoonline