Jučerašnju Skupštinu Albanije pratile su tenzije oko usvajanja rezolucije protiv izvještaja Dicka Martija o Kosovu, gdje je Rama izneo niz optužbi na račun demokrata i posebno Berishe, prenosi Reporteri.

To je izazvalo napetost u sali, gdje je poslije malog prekida, sjednica nastavljena oštrim tonovima. U jednom trenutku Sali Berisha je zatražio riječ i obratio se Rami oštrim riječima.

"Ti bezobrazni“, može se čuti kako Berisha govori Rami dok ide ka njemu, a pripadnoci obezbjeđenja intervenišu.

Berisha je direktno je optužio premijera Edija Ramu da je upravo on taj koji je odveo bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija u zatvor.

"U procesu hapšenja Thaçija delovalo se na potezu Kremlj-Beograd-Tirana”, kaže Berisha.

Berisha tvrdi da je Rama natjerao Thaçija da se rukuje sa Vladimirom Putinom što je to dovelo do njegovog hapšenja nakon formiranja Specijalnog suda i izvještaja Dicka Martija.

"Rama je ubacio Thaçija u spiralu promene granica na Balkanu i natjerao ga da se rukuje sa Putinom. Rama je politički vrh Kosova doveo u situaciju koja je uticala na proces njihovog hapšenja“, podvukao je Berisha.

Rama poručio Berishi: Snabdjevali ste Miloševića, vi ste 'non grata'

Premijer Albanije Edi Rama izneo je optužbe na račun predsjednika Demokratske stranke Salija Berishe, rekavši da je upravo on snabdjevao Slobodana Miloševića tokom rata na Kosovu.

"Istorija nikada ne zaboravlja“, rekao je premijer Berishi govoreći o rezoluciji protiv izvještaja Dicka Martija, o kojoj se očekuje glasanje na današnjoj plenarnoj sjednici.

S druge strane, glavni demokrata je uzvratio Rami, rekavši mu da su to neistine iz prošlosti.

Ali, Rama je uzvratio da istorija nikada neće zaboraviti Berishin čin, koji je veći od njega samog.

Rama je podsjetio i da Berishu State department i dalje vidi kao "personu non grata".

"U početku ste prodavali naftu Miloševiću, danas ste nepodobni, vi ste non grata”, nastavio je Rama.

Rama je poručio da dostojanstvo Albanaca neće ukaljati nepoželjna osoba.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri