Mišljenje analitičara

Pregovori Kosova i Srbije, u formatu kako ih ispred EU vodi Miroslav Lajčak, odavno su iscrpeli bilo kakav ozbiljan sadržaj, i jako je teško da će se bilo šta ozbiljnije desiti do isteka njegovog novog mandata na ljeto 2024. godine, iako Lajčak najavljuje intenziviranje sastanaka i postizanje dogovora, smatraju stručni sagovornici Kosovo onlajna, bivši diplomata Milisav Paić i analitičar Dardan Sejdiu.

Analitičar Dardan Sejdiu kaže da vremenski period od 24 mjeseca, na koliko je produžen mandat izaslanika EU Miroslava Lajčaka neće doneti ništa novo.

"Drago mi je da je Lajčak sačuvao svoje radno mjesto. Novim ugovorom sa Lajčakom, EU je stavila do znanja i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiču, i kosovskoj vladi i srpskoj vladi i ostalim političkim akterima, da do 2024. godine imamo vremena da se igramo patriota i da budemo u toj zoni gdje nećemo pričati o razvoju, već o istorijskim ratovima“, ističe Sejdiu za Kosovo onlajn, i dodaje da je Lajčak u svom dosadašnjem radu pokazao da je njemu važno da dijalog održava u životu, kako bi imao posla.

Prema njegovim riječima, ono što je potrebno dijalogu jeste "veći angažman Sjedinjenih Američkih Država, kako bi Srbija prihvatila realnost po pitanju nezavisnosti Kosova".

"Ne očekujem da će se nešto postići u dijalogu do 2024. godine, ne očekujem od EU i gospodina Lajčaka. Očekujem od SAD, odnosno od Bijele kuće ozbiljniji angažman i aranžman da bismo mogli doći do konačnog dogovora između dvije strane. Da se obe strane dogovore kako će se razvijati saradnja i kako će biti prihvaćena realnost koja je već prihvaćena od strane velikog broja država u svijetu i da idemo napred“, dodaje Sejdiu.

Kako kaže, svima je jasno šta znači normalizacija odnosa u dijalogu, a poruku da se radi o međusobnom priznavanju poslali su gotovo svi svetski lideri.

"Od kancelara Njemačke Olafa Scholza i od predsjednika SAD Josepha Bidena i od svih velikih sila čuli smo jasno šta podrazumeva normalizacija odnosa, to je međusobno priznavanje i nastavak života u tom kontekstu. Ako Srbija nije spremna za to moramo naći način kako ćemo Kosovo osloboditi od kontrole Srbije. Kosovo mora da ide napred, ne može biti talac politike Vučića“, naglašava sagovornik Kosova onlajn.

Sejdiu izražava sumnju u Lajčaka i može li on izvršiti pritisak za dogovor o normalizaciji, koji može imati nekoliko faza, ali koji se, kako kaže, mora završiti međusobnim priznanjem. On ističe da srpska strana pitanje dijaloga koristi za glasačko tijelo na izborima, koristeći nacionalističke termine.

O sastanku premijera Kosova i predsjednika Srbije Kurtija i Vučića sa Lajčakom, Sejdiu kaže da će to biti jedna "dobra večera“.

"Pričaćemo o stvarima o kojima se govori već 20 godina i ništa novo. Problem je u tome ko i zašto drži dijalog živim. Lajčak je dobio novi ugovor, ima posao i sada treba da izgleda da se dijalog nastavlja. A, ova fasada od dijaloga se može srušiti samo sa američkom administracijom. Sve ostalo je dobra šminka, posebno za Vučića“, smatra Sejdiu.

Nekadašnji diplomata Milisav Paić smatra da su "pregovori u formatu kako ih vodi Lajčak odavno iscrpeli bilo kakav ozbiljan sadržaj". On vjeruje da je Lajčak jako optimističan po pitanju postizanju sporazuma i da se taj optimizam ne bazira na činjenicama i situaciji na terenu.

"Do sporazuma bi moglo da dođe ukoliko bi se promjenila vlast na Kosovu jer sa ovom postojećom garniturom sa Kurtijem nema izgleda za bilo kakav ozbiljan sporazum između Beograda i Prištine. Kurtijeva maksimalistička pozicija, da nema o čemu da se razgovara osim o međusobnom priznanju, ne daje prostora za dogovor. S druge strane, vidjećemo kako će se stvari odvijati u predstojećom periodu - do kraja septembra, da li će Priština insistirati na svojim nastojanjima da nametne Srbima na sjeveru Kosova promjenu registarskih tablica. Da li će u slučaju da to ne učine Priština preuzeti radikalnije mjere, kao oduzimanje vozila što je najavljeno, što bi dovelo do eskalacije na Kosovu, a onda bi Priština to iskoristila za nasilno preuzimanje kontrole nad sjeverom“, kaže Paić za Kosovo onlajn.

O eventualnom susretu Vučića i Kurtija, koji Lajčak najavljuje za kraj avgusta ili početak septembra, Paić navodi da bi na njemu jedino pitanje moglo da bude odustajanje Prištine od ultimatuma, koji je najavila.

"Što se tiče drugih pitanja Evropski parlament je jasno izrazio svoju poziciju, da ako Srbija želi u EU mora da pristane na sveobuhvati sporazum koji podrazumeva međusobno priznanje. Mislim da ovi pregovori koje vodi Lajčak odavno nemaju ozbiljan sadžaj. Ritual povremenih sastanaka, gdje se ništa konkretno ne događa, rezultat je stava glavih zapadnih aktera, prije svega SAD, Njemačke i Velike Britanije, koji daju podršku Kosovu, bez uvažavanje minimalnih interesa Srbije i srpskog naroda na Kosovu", ukazuje Paić.

Izvor: Kosovo Online