Ne postoje prepreke

Ambasador Albanije na Kosovu Qemal Minxhozi smatra da inicijativa "Otvoreni Balkan" nije prepreka za odnose Kosova i Albanije, prenosi Koha.

Minxhozi je rekao da sve veća ekonomska razmjena govori u prilog tome.

"Regionalna saradnja je izuzetno važna jer moramo da živimo sa komšijom, ko god da je. 'Otvoreni Balkan' je otvorio veoma veliku diskusiju između naših vlada, ali kako je rekao premijer Edi Rama, to nas ne odvaja jedne od drugih i ne postaje prepreka u razvoju albansko-kosovskih odnosa. O tome govore ekonomske činjenice, iz godine u godinu imamo rast, saradnju... Prošle godine smo realizovali 430 miliona eura razmjene, ove godine vjerujem da ćemo dostići 500 miliona“, rekao je Minxhozi.

Problemi Albanije ne bi trebalo da se ponove na Kosovu na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Minxhozi je rekao da poslije otvaranja pregovora za članstvo Albanije put ka EU nije daleko ni za Kosovo.

„Ovo bi trebalo da bude dobra vijest i za Kosovo, biće velika indikacija da se kaže da put ka Evropi nije tako daleko ako ćemo preduzeti neke reforme koje se čine veoma važnim. Greške Albanije ne treba da se ponavljaju na Kosovu i uvjeren sam da i da će Kosovo sa koracima koje preduzima, a nadamo se da će ove godine biti liberalizacija viza, ići putem približavanja velikoj evropskoj porodici“, rekao je Minxhozi.

Minxhozi je uvjeren da će se Albanija uskoro pridružiti EU i da neće čekati koliko i Srbija i Crna Gora, koje su prije nekoliko godina otvorile pregovore.

Prema njegovim riječima, postoji međunarodna politička volja da se ovaj proces brže završi u cilju bezbjednog regiona.

„Vjerujem da će se to dogoditi ranije. Ukupno ima 35 poglavlja koja treba da se vide, prouče i mislim da postoji spremnost političke klase Albanije da se ovaj proces odvija brže. Ceo region je kasnio u ovom procesu, ali je važno da su se geopolitičke prilike u regionu promenile kao rezultat ukrajinske krize. Odraz nije samo iz političke klase naših zemalja, već je i od međunarodnog faktora, posebno evroatlantskog, da imamo miran region, bez problema, bez kriza”, rekao je Minxhozi.

 Izvor: Kosovo Online/Koha ditore