Predstavnik EU za dijalog

Predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak smatra da nije tragedija što nije došlo do sastanka premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Prema njegovim riječima, nakon procjene situacije odlučeno je da se sastanak organizuje naknadno, ali da on bude dobar, prenosi RTK.

Lajčak je naveo da je plan bio da se prije ljetnje pauze održi sastanak na visokom nivou, ali da do toga nije došlo.

„Ali ovo nije problem ili tragedija. Najvažnije je da su se dvojica lidera, premijer Kurti i predsjednik Vučić, dogovorili da se redovno sastaju. Dogovorili su se da dijalog dovedu na taj nivo i istovremeno moramo da se pobrinemo da ovaj treći sastanak, treći zvanični sastanak u Briselu, bude pozitivan i da da konkretne rezultate“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, nije važno gdje će sastanak biti održan, već kvalitet sastanka.

„Nakon procjene situacije, odlučio sam da je bolje da sačekamo malo i da se uvjerimo da će sastanak biti dobar“, naveo je Lajčak.

Uprkos činjenici da se lideri nisu sastali, Lajčak je rekao da su posvećeni dijalogu.

„To ne znači da čitavu godinu nije bilo dijaloga. Prošle godine su se fokusirali na razgovore između glavnih pregovarača. Naporno smo radili. Oni su dolazili ovdje u Brisel na mesečnom nivou i naravno ovo angažovanje je rezultiralo veoma važnim sporazumom o energetici, o mapi puta za sprovođenje energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine. Postoje tri ili četiri sporazuma u veoma bliskoj fazi finalizacije. Saglasili smo se da će glavni pregovarači nastaviti svoj posao, ali moramo da dodamo gornji sloj jer je normalizacija agenda lidera. I jedan i drugi su spremni da dođu, ali kao što sam rekao, željeli smo da imamo garanciju da će sastanak biti produktivan i da će dati nešto konkretno“, rekao je Lajčak.

Izvor: RTK