Premijer Albanije

Albanski premijer Edi Rama rekao je, nakon što su zvanično otvoreni pregovori za članstvo Albanije u EU, da je Haški sud nastao na osnovu izvještaja "punog rupa" uz tvrdnju da su na osnovu njega "nepravedno zatvorene" bivše vođe OVK pod optužbom za ratne zločine i trgovinu ljudskim organima. Zbog te "stranice srama" u svojoj istoriji Savjet Evrope bi trebalo da se izvini, rekao je on, prenosi Gazeta express.

"Ne iznosim optužbe bez činjenica. Zato nikada nisam rekao da je tim sistemom manipulisala Rusija. Ne bih rekao, jer danas ne znam da li je Rusija bila dio ove igre ili ne. Ali to je priča o trgovini organima koju je pokrenula Rusija, a ne bilo ko drugi. I od ruske portparolke, dakle, ono što sam rekao i što mogu ponovo da kažem je da gledajući ove navode nema činjenica ili čak sumnji o trgovini organima", rekao je Rama.

Prema njegovim riječima Haški sud je nastao samo na osnovu izvještaja koji je pun nedostataka, ističući da su i istrage rađene na Kosovu i u Albaniji nezavisne od bilo kakvog uticaja.

"Nije bilo trgovine ljudskim organima. Želimo da kažemo svijetu da je ovo bio maskenbal. Mnogo je blata bačeno na cijelu zemlju i nezavisnu državu kao što su Kosovo. Ne postoje dokazi o nečijim istragama da se radilo o trgovini ljudskim organima od strane rukovodstva ove vojske koja je zapravo bila žrtva napada. Niko ne treba da pokušava da to objasni na drugi način. Ovo je otprilike stranica srama Savjeta Evrope koji bi trebalo da nađe hrabrosti da izađe i kaže izvini", kaže Rama.

Dodao je da je nemoguće "optužiti čitav jedan narod koji je oslobođen tako velikim naporom demokratskih koalicija i zahvaljujući oslobodilačkoj vojsci protiv mašinerije etničkog čišćenja i naglog skoka u dubinu medijskog i novinarskog smeća".

"Riječ je o izvještaju onih koji su podržali ovaj sud. Albanija je premala da bi promjenila sudbinu odlučivanja na visokom nivou", rekao je Rama.

Bivši poslanik u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Dick Marty sačinio je izveštaj o zločinima bivših lidera OVK. Prema ovom izvještaju, mreža koju su predvodili Thaçi i drugi lideri OVK bila je umješana u trgovinu heroinom, oružjem i ljudskim organima nakon završetka sukoba 1998-1999. Marty je u izvještaju naveo i da su Srbi kidnapovani i ubijani da bi im se vadili organi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express