Nova studija

Nova studija Evropske inicijative za stabilnost (ESI) ističe se da na osnovu podataka i ocjena same EU, ideja o članstvu balkanskih zemalja nema nikakvog efekta, prenosi Koha.

Pregovori sa Letonijom, Litvanijom i Slovačkom trajali su 34 mjeseca, sa Estonijom, Poljskom i Slovenijom 56 mjeseci, sa Rumunijom i Bugarskom 58 mjeseci, sa Hrvatskom 68 mjeseci.

Sa nekim zemljama Balkana, kao što je Crna Gora pregova se 120 mjeseci. Ova zemlja je uspjela da zatvori samo tri poglavlja. Srbija pregovara 101 mjesec, piše list „Frankfurter Allgemeine Zeitung” u tumačenju analize Evropske inicijative za stabilnost.

"Ako proces ide ovim tempom, onda će 35 poglavlja o kojima treba pregovarati sa EU trajati ceo život. Proces pristupanja je u mnogome izgubio smisao", navedeno je u analizi.

Albanija je zemlja kandidat od 2014. godine, ali pregovori još nisu počeli. U izvještajima o napretku EU, Albanija je bolje rangirana od Srbije, koja godinama pregovara sa EU, po pitanju vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa.

Sjeverna Makedonija takođe nije počela pregovore sa EU, ali prema ocjeni Komisije EU stoji dobro ili bolje od Crne Gore u 23 od 33 poglavlja. Crna Gora i Srbija su otvorile centralna poglavlja o pravosuđu i osnovnim pravima, ali Sjeverna Makedonija i Albanija, koje uopšte nisu započele pregovore, u pogledu ispunjavanja kriterijuma stoje kao Crna Gora i bolje od Srbije.

ESI naglašava da otvaranje poglavlja ne menja ništa.

„Ništa se zaista ne mijenja u pregovorima kada se jedno poglavlje otvori. Nema više novca. Nema više pažnje. Nema dodatnih aktivnosti. Otvaranje poglavlja nije nagrada. Otvaranje poglavlja nije mamac ili signal drugima. Otvaranje poglavlja ne čini budući napredak realnijim", stoji u analizi.

EU na Balkanu se pretvorila u tigra od papira. Evropska perspektiva je apsurdna fraza. Obećanje koje je EU dala 2003. u Solunu da sve balkanske zemlje imaju izglede za članstvo u EU samo je fusnota iz novije istorije, ali bez ikakvog sadržaja.

Da bi se zapravo zamrli proces evropskih integracija oživeo, ESI predlaže da EU ponudi nešto značajno balkanskim zemljama. Članstvo nije moguće sve dok važi princip da se sve zemlje moraju složiti sa svakim korakom. Da to ne funkcioniše videlo se u slučaju Sjeverne Makedonije. Ova zemlja je samo promenila ime i oslobodila se višegodišnjeg pritiska Grčke, suočila se sa pritiskom Bugarske, koja je proces evrointegracija zloupotrebila za istorijske debate i pokušaje negiranja makedonskog jezika.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore