Kao i to što ga vode Evropljani

Nekadašnji specijalni izaslanik američkog predsjednika Richard Grenell izjavio je danas da postoje dva problema kada je riječ o dijalogu Kosova i Srbije, prenosi N1.

Po Grenellovim riječima, jedan problem je vlada Albina Kurtija u Prištini, a drugi činjenica da dijalog vode Evropljani.

Grenell je na predavanju na temu "Amerika, Balkan i Evropa", na beogradskom Fakultetu političkih nauka rekao i da se Vašingtonski sporazum, potpisan 2020. godine se ne primjenjuje, jer je administracija Josepha Bidena sudbinu tog sporazuma predala Evropskoj uniji, kao i u Albinu Kurtiju, koji odbija taj dokument i dodao da se nadao da će uspjeti da ubedi Evropljane da se fokus stavi na ekonomsku saradnju, ali je, kako kaže, kao Amerikanac bio je frustriran evropskim procesima koji su obilježeni "sa mnogo riječi, a sa malo akcije".

"Evropa želi da ima političku industriju koja podrazumijeva mnogo sastanaka i dokumenata. Ja sam prisustvovao nekim od tih sastanaka, nakon kojih sam sebe pitao - a, šta smo uradili. Mislim da su ti sastanci samo gubljenje vremena", primetio je Grenell.

On je predavanje započeo konstatacijom da mu je najdraža “titula” upravo to što je bio izaslanik američkog predsjednika Trumpa za dijalog Kosova i Srbije.

"Meni je to bila velika čast, jer u SAD ima toliko Srba i Albanaca, koji potiču iz ovog regiona, a i zbog toga što smatram da Amerikanci treba više da saznaju o ovom dijelu Evrope", rekao je Grenell.

Dodao je da upravo zbog toga i nakon odlaska sa dužnosti izaslanika pokušava da dovede privatne investitore na Zapadni Balkan.

Kaže da sada želi da implementira upravo ono o čemu je govorio dok je bio dio Trumpove administracije.

"Mnogo je zvaničnika koji govore o idejama, ali ih ne primjenjuju. Mi smo govorili o političkom rješenju problema na Balkanu i da je vrijeme da se taj proces premesti sa politike na privredu", rekao je Grenell.

S tim u vezi, kako je preneo Tanjug, Grenell je pohvalio ideju “Otvorenog Balkana”, jer je njen cilj da zemlje regiona sarađuju, zbog čega su SAD i podržale tu inicijativu.

On ponovio stav da svi postignuti sporazumi u Vašingtonu ne bi trebalo da budu u rukama Brisela.

Grenell je rekao da ne vidi nikakve aktivnosti, ni iz Bidenove administracije ni iz regiona, i da je posebno frustriran što još nije uspostavljen direktan let Beograd - Priština.

Smatra i da je nakon pandemije kovida Bidenova administracija trebalo da preuzme upravo primjenu tog dela Vašingtonskog sporazuma.

Istakao je da je američko liderstvo ključno, ali da ga ne vidi po pitanja odnosa Kosova i Srbije, već samo prebacivanje na EU.

Odbacio je navode da su Trump i on bili bilo kada bili uključeni u raspravu o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije, i da je to jedno retko pitanje oko kojeg su Evropa i SAD bile jedinstvene.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje da ga plaća srpska vlada za lobiranje, Grenell je odgovorio da se i u Srbiji mnogo priča o slobodi medija i da ona podrazumijeva da mediji mogu da izvještavaju šta žele, kao i da šire lažne vijesti, a da za to ne postoje kazne.

On je, međutim, istakao da mora da postoji jedna tačka od koje, ličnost čija se reputacija ruši, može da se brani.

"Ne radim za Vladu Srbije. Radim na primjeni četiri ekonomska sporazuma, postignuta između Kosova i Srbije, sa idejom da privatni sektor bude više uključen. Ja sam bivši diplomata, koji želi da pomogne ovom regionu", rekao je Grenell.

Objasnio je da je problem u tome što se Balkan prepoznaje kao teritorija konflikata, a njegov zadatak je, kaže, bio da evropskim vladama i SAD, ukaže da to nije baš tako.

"Zato smatram da bi američki vojnici trebalo da se povuku iz Kfora, da ne bi trebalo da imamo svoje vojnike na Kosovu, decenijama nakon završetka konflikta", rekao je Grenell.

On je rekao da NATO snage na Kosovu ukazuju kompanijama da postoji konflikt i da ne treba da ulažu, što nije dobro za region i njegov ekonomski razvoj.

Grenell se osvrnuo na aktuelnu globalnu situaciju i izrazio uvjerenje da ne bi bilo rata u Ukrajini da je Trump još na vlasti u SAD, da ne bi bile tako visoke cijene gasa, kao i da se ne bi otvorila mnoga druga pitanja.

"Kada sam bio ambasador u Njemačkoj, ekonomija SAD je bila dobra. Nismo započinjali ratove, već smo vraćali vojnike kući", ukazao je Grenell.

Ambasador Richard Grenell bivši je vršilac dužnosti direktora američke obavještajne zajednice, bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj (2018-2020), nekadašnji izaslanik bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa za dijalog Kosova i Srbije i jedan od njegovih najbližih saradnika.

Izvor: Kosovo Online/N1 Info/Dnevnik