Doživotna robija

Komandant VRS-a general Ratko Mladić u Hagu je pravosnažno osuđen na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Mladić je lično komandovao jedinicama na terenu: "Pravac Potočari! Pravac Potočari - Bratunac! Nemojte se zaustavljati! Hajde!".

Ratni zločinac je 11. jula 1995. godine umarširao u Srebrenicu.

- Evo nas 11. jula 1995. godine u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednog velikog praznika srpskoga poklanjamo srpskome narodu ovaj grad. Napokon, došao je trenutak da se, poslije bune protiv dahija, Turcima osvetimo na ovom prostoru - izjavio je Mladić tada.
U Potočarima kod Srebrenice ratni zločinac se lično angažirao u prisilnoj deportaciji civila. Kamere su 11. jula zabilježile njegovo obraćanje ženama, djeci i starcima Srebrenice:

- Ne bojte se ništa, samo polako. Neka prvo idu žene i djeca. Doći će trideset autobusa i prebacit ćemo vas prema Kladnju.

Iz autobusa kojima su Srebreničani prevoženi do teritorije pod nadzorom Armije RBiH, snage bosanskih Srba potom su izvodile muškarce, djecu i starce, a mnogi su, duž puta od Srebrenice do Zvornika, pogubljeni te pokopani u masovne grobnice. Za žrtavama se i danas traga.

Mladić je bio 16 godina u bjekstvu. Pronađen je i uhapšen 26. maja 2011. godine u selu Lazarevo na sjeveru Srbije, skrivao se pod imenom Milorad Komadić.

U junu 2021. godine pravosnažno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Faktor