Skandalozna Dritanova poruka

Premijer Crne Gore Dritan Abazović obratio se danas na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici. Poručio je kako je od velike važnosti priznanje genocida koji se dogodio na današnji dan prije 27 godina te da su isti počinile politike zla i smrti, prenosi Klix.ba. U obraćanju je istaknuo da je na današnji dan prije 27 godina ubijeno čovječanstvo. Današnji dan je, kako kaže, simbolično obilježavanje "koliko smo loši bili".

"Tog 11. jula 1995. godine je ubijeno čovječanstvo, ali je Bosna nastavila živjeti. Današnje simbolično obilježavanje je samo sjećanje koliko smo loši bili tada. Ne samo oni koji su živjeli ovdje, u okolini, već i za one za koje se mislilo da su došli pomoći. Danas, 27. godina nakon toga, na Balkanu i dalje živi duh mržnje, duh razdora, duh podjela koji se, na svu sreću, ne manifestira ratnim događajima, ali se manifestira politikama govora mržnje ili negacijom mržnje", poručio je Abazović.

"Genocid je počinjen nad ljudima, a ne Bošnjacima"


Premijer Crne Gore smatra da se prošlost ne može promijeniti, ali može budućnost. Poručio je, također, da genocid nisu počinile "vojske, već politike". Tom prilikom dao je izjavu koja je za sobom povukla brojne reakcije.

"Mi prošlost ne možemo promijeniti, možemo budućnost i na nama je da izaberemo da li da živimo u balkanskoj međi ili pogledamo istini u oči, pružimo podršku obitelji žrtava i da nas ovi nišani podsjete na genocid nad nevinim žrtvama, ne nad Bošnjacima, već nad ljudima. Nisu ga počinile vojske nego politike - politike zla, smrti i prevara. Zato trebamo mijenjati stvarnost, pogledajmo jedni druge u oči", rekao je Abazović.

Abazović je u ime vlade Crne Gore uputio najveći naklon svim žrtvama i obiteljima uz riječi kako vjeruje da samo zajedno, u jedinstvu, možemo graditi mnogo ljepšu budućnost.


Žestoke reakcije


Nakon njegove izjave uslijedile su žestoke reakcije. Iz Memorijalnog centra Srebrenica su Abazoviću poručili da "genocid jest počinjen nad Bošnjacima jer motiv ubijanja nije bio ‘ubijanje ljudi’, već ubijanje i uništenje jednog naroda".

"Poštovani premijeru Abazoviću, hvala što ste danas bili s nama u Potočarima. Međutim, genocid jest počinjen nad Bošnjacima jer motiv ubijanja nije bio ‘ubijanje ljudi’, već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude međunarodnih sudova", naglasili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.
  Zamjenik načelnika Općine Srebrenica i predsjednik Organizacijskog odbora Hamdija Fejzić o govoru Abazovića je istaknuo: "Što god da kažu neki koji šalju dvosmislene riječi, ja ću poručiti – ja sam onaj koji je preživio genocid, znam što je za mene genocid, sve njih treba pitati što to znači, neće nikoga abolirati bilo kojom rečenicom."

Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-europske alijanse u Washingtonu, poručio je da ono što je Abazović učinio "ne bi nitko s mrvom dostojanstva".

"Dritana treba istjerati iz Potočara nakon ovog negiranja. Čanku svaka čast na principijelnosti", rekao je Bajrović.