Srebrenica - istina o kojoj se mora govoriti

Sasvim sigurno da je dominantno osjećanje kada dođem ovdje nepravda, zbog toga što svaki put kad dolazim nadam se da će užas genocida koji je ovdje počinjen dobiti svoje pravo mjesto na geografskoj karti užasa na ovim prostorima i šire, poručio je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u Srebrenici.

"Svaki put mi je sve gore. Kao da neko pokušava da sačeka vrijeme koje će prašinom zaborava pokriti užas genocida počinjenog u Srebrenici i to je ono što je strašno", rekao je Čanak gostujući u programu N1.

Kako kaže, Rezolucija o Srebrenici usvojena u Skupštini Srbije nije ni izbliza ono za šta se tada LSV zalagala.

"Nije samo Srebrenica, ona je ono najgore, moramo se suočiti s aparthejdom na Kosovu, vratiti se do toga da je čitav problem da se nikada nije suočilo s razlozima koji su doveli do svega ovoga. Korijen nikada nije dotaknut, on je živ, iz njega ništa drugo neće rasti nego zlo sjeme", ističe Čanak.

Dodaje da bi predsjednik Srbije, ma ko to on bio, morao svake godine dolaziti u Potočare.

"U ovom trenutku je to Aleksandar Vučić i predsjednik Srbije bi morao dolaziti svake godine u Potočare i trpiti poglede. Jednog dana bi to prestalo, kada bi se ljudi uvjerili da je to iskreno. Srbija je mogla a nije spriječila genocid u Srebrenici i to se mora istrpiti kada ste predsjednik Srbije", rekao je Čanak.

Poručio je da je početak svih početaka istina o kojoj se mora govoriti.

"Istina o žrtvama koje se danas etnički svojataju za potrebe etno biznisa političkih grupacija. Kada se prestane s tim etno biznisima, gdje se od genocida pravi jedna priča, od zločina i Kosova druga priča, onda dođete do toga da sve izgleda kao da je to bila najava, maketa onoga što imamo u agresiji Rusije na Ukrajinu", zaključio je Čanak.