Anti-vladini protesti u Tirani

Lider jedne od dvije struje u albanskoj Demokratskoj partiji i bivši albanski premijer Sali Berisha poručio je sa govirnice liderima EU da što prije otvore pretpristupne pregovore sa Albanijom, prenosi Balkanweb. On je to rekao na anti-vladinim protestima koji su se održali sinoć u Tirani.

Berisha je istovremeno poručio premijeru Ediju Rami da će albanski narod reći "ne" Otvorenom Balkanu, beogradskom Balkanu i Putinovom, ali će, prema njegovim riječima, reći "da" Berlinskom procesu i evropskom putu.

"Nadam se da će EU ove nedjelje odlučiti da otvori pregovore i pozivam vas sa ove govornice da otvorite pregovore sa Albanijom. Albanci ne treba da budu uz Edija Ramu, koji želi sve, ali ne želi pregovore sa EU, jer će ga razotkriti onakvog kakav jeste, demona moći, glavnog lopova Evrope. Kada šef vlade vaše zemlje postane Beograđanin, kad riječima i sukobima izaziva svađe sa komšijama, kad postane vazal Vučića, kad opkoli Kosovo, tu nema albanskih interesa, nego su interesi Beograda na prvom mjestu", rekao je Berisha.

Berisha je rekao i da je "neprijatelj sa premijerom Edijem Ramom", jer, kazao je, Rama ima samo moć kao princip, dok on ima slobodu i dodao da su "oči Albanaca uperene ka trgu" gdje se protesti održavaju, prenosi Albanian post.

On je podsjetio na početke demokratije u Albaniju, gdje je stvaranje Demokratske stranke označilo i stvaranje prve opozicione partije u zemlji i istakao da je ovo dovelo do svrgavanja posljednje diktature, koja je imala sva ovlašćenja, kao i da će na isti način pasti i Ramina Vlada, uprkos tome što ima sva ovlašćenja u Albaniji.

Tokom govora on je spomenuo i fiktivne tendere za izgradnju puteva, mineralne resurse Albanije.

Nakon njegovog govora protesti su završeni.

Prije njega za govornicom se promjenilo 20-ak različitih govornika koji su kritikovali rad vlade.

Izvor: BalkanWeb/Albanian post