Šokiralo putnike

Nakon više od 30 godina Hrvatske željeznice su uvele direktnu sezonsku liniju vozovima prema Splitu i Šibeniku iz kontinentalnih gradova.

Ono što je šokiralo i domaće putnike, a i turiste je činjenica da voz iz Osijeka do Splita vozi čak 13 sati.

Voz ide preko Našica, Virovitice i Bjelovara. Ako putujete iz Splita prema Osijeku putovat ćete nekih pola sata duže. HŽ poručuje da putnici u ovom noćnom vlaku imaju gdje spavati i jesti stoga vlak ima restoran, a mi smo za vas provjerili gdje sve možete doći automobilom za 13 sati od Osijeka ili Splita na temelju Google Mapsa.

Ako niste znali, iz Osijeka automobilom možete doći do Lavova za devet sati i 50 minuta. Da, do ukrajinske ratne zone. Premda Lavov nije na prvoj crti i najveći je ukrajinski grad koji nije pretrpio velika oštećenja, ipak je napadnut u više navrata.

A, sada ono najšokantnije, za 12 sati i 50 minuta iz Osijeka možete biti na Baltičkom moru, tačnije u poljskom Gdanjsku. Eto, turistički tako možete razgledati najveću crkvu na svijetu građena od cigle.

U drugom gradu Bugarske po veličini, Plovdivu, iz Osijeka automobilom možete biti za samo osam sati i 24 minute. Zanimljivo je da se tamo može sjesti na voz na jednu od najstarijih željeznica u Europi i za samo dva sata biti u Sofiji, glavom gradu države.

Ako želite posjetiti Italiju, ne znamo koliko biste se iz Osijeka vozili vozom, ali u Rim automobilom možete stići za 11 sati i 49 minuta, a udaljenost je duplo veća nego od Osijeka do Splita. Dakle do Splita je udaljenost nešto manja od 700 kilometara dok je do Rima udaljenost nešto manja od 1200 kilometara.

Kakva je situacija sa Splitom?

Ako putujete iz Splita u Osijek spomenutim vlakom, putovat će te pola sata duže.

Iz Splita u Krakov, na primjer, automobilom možete doći za 11 sati i 58 minuta, naravno sva ova putovanja koja smo spomenuli do sada su bez stajanja i stanki.

Iz Splita ćete u Njemačku, tačnije Dresden, stići za 12 sati i 15 minuta, a udaljenost je duplo veća nego do Osijeka.

Ako želite iz Splita na jug, do Soluna ćete se automobilom voziti kao vozom do Osijeka. Naime, do Soluna vam treba 13 sati i osam minuta.

Ako želite na zapad, iz Splita do Napulja ćete automobilom doći za isto vrijeme kao spomenutim noćnim vozom, dakle 13 i pol sati.

Jedina prednost HŽ-ovog voza je cijena. Uz današnje cijene goriva spomenuta putovanja koštat će vas puno više nego 151 kunu i 90 lipa (39 KM) koliko biste platili kartu.

No, isplati li se potrošiti 13 sati života kako biste uštedjeli novac?