Sjeverna Makedonija

U sukobima na protestu protiv francuskog prijedloga za deblokadu evrointegracija Sjeverne Makedonije sinoć u Skoplju povređeno je 47 policajaca, od kojih dva teško, a specijalna policija rasterala je demonstrante koji su bili ispred zgrade Skupštine i neke od njih privela, prenosi RTV.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, 11 policajaca zadobilo je teže povrede, prenosi MIA.

Pojedini demonstranati, koji su protestovali više dana zaredom, gađali su policiju petardama, dimnim bombama i drugim predmetima i srušili ogradu ispred parlamenta, nakon čega je intervenisala policija.

Privedeno je nekoliko demonstranata, uglavnom mladića koji su imali kapuljače na glavama i bacali predmete na policajce, navodi Plus Info.

Prethodno su ispred Vlade Sjeverne Makedonije demonstranti koji traže ostavku vlade probili zaštitnu ogradu i gađali zgradu.

Okupljeni građani gađali su ispred zgrade vlade petardama kordon policije, a zatim su se uputili ka Parlamentu.

U Skoplju je i tokom dana održan protest protiv francuskog predloga, na kojem je poslanik opozicione VMRO-DPMNE Dragan Kovački izjavio da je prijedlog koji je prihvatila Vlada Dmitra Kovačevskog neprihvatljiv za državu.

"Ovaj prijedlog za početak pregovora štetan je za Makedoniju i vodi do dva scenarija, od kojih je jedan gori za Makedoniju. Jedno je večno pregovaranje, a drugo asimilacija pod diktatom Bugarske. Ovaj prijedlog predstavlja ultimatum koji sadrži sve bugarske zahteve", kazao je Kovački.

Izvor: RTV