Mnogo razloga

Interesovanje za dobijanje albanskog državljanstva sve više raste o čemu govore podaci da je 2019. godine, podneto 485 zahtjeva za dobijanje albanskog državljanstva, u prvih šest mjeseci 2022. godine podneto ih je 834, prenosi Telegrafi.

Zamjenik albanskog ministra unutrašnjih poslova Andi Mahila kaže da je broj zahtjeva više nego udvostručen, kao i da je najviše zahtjeva stiglo sa Kosova.

"Najveći broj zahtjeva dolazi od građana Republike Kosovo, i tu ima mnogo razloga. Zatim slijede zahtjevi turskih državljana, zahtjevi državljana drugih zemalja koji su u braku sa albanskim državljanima, mali broj su državljani EU koji godinama žive i rade u Albaniji", rekao je Mahila.

On je istakao da je zakon o državljanstvu  dao mogućnost da se koristi albansko državljanstvo čak i po poreklu, nagalsivši da oni građani, čiji su roditelji imali albansko državljanstvo, danas dobijaju albansko državljanstvo po jednostavnijoj proceduri.

Kako se navodi, da bi strani državljanin dobio albansko državljanstvo, mora da boravi u Albaniji 7 godina bez prekida. U slučaju braka sa albanskim državljaninom, on ili ona moraju ostati u zemlji tri godine da bi imali priliku da podnesu zahtjev za državljanstvo.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi