!?

U objavljenom programu češkog predsjedavanja Savjetom EU navodi se da će posebna pažnja biti posvećena dešavanjima na Zapadnom Balkanu, nakon ruske agresije u Ukrajini, sa posebnim akcentom na normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali se ne pominje vizna liberalizacija za Kosovo, prenosi Gazeta express.

Češka je preuzela od Francuske predsjedavanje Savjetom EU, koje će trajati narednih šest mjeseci, a u objavljenom programu na 67 stranica pobrojani su prioriteti češkog predsjedavanja.

"Češko predsjedništvo podržaće politički dijalog između EU i Zapadnog Balkana i fokusiraće se na uticaj ruske vojne agresije na Ukrajinu u regionu. Posebna pažnja biće posvećena dešavanjima u Bosni i Hercegovini i normalizaciji odnosa Srbije i Kosova", navodi se u programu.

Vizna liberalizacija za Kosovo se ne pominje, ali će fokus biti na proširenju šengenske zone uključujući Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju.

Češka će u oktobru organizovati i Ministarsku konferenciju sa zemljama Zapadnog Balkana i zemljama Istočne Evrope, Centralne Azije i Turske.

"Češko predsjedništvo će u oktobru 2022. godine organizovati Ministarsku konferenciju Praškog procesa uz učešće zemalja Zapadnog Balkana, zemalja Istočne Evrope, Centralne Azije i Turske, koja će imati za cilj da potvrdi i ojača opredjeljenje zemalja u svim oblastima saradnje", navodi se u programu.

Francuska je predsjedavala Savjetom EU od 1. januara do 30. juna 2022. Tokom tog perioda nije bilo pomaka po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express