Prethodne vlade su nas konsultovale

Predsjednik Albanske demokratske partije (DPA) Ragmi Mustafa izjavio je da odluka Kurtijeve vlade o reciprocitetu prema Srbiji, u pogledu ličnih karata, u velikoj mjeri šteti Albancima Preševa, Bujanovca i Medveđe. On je dodao da su se prije donošenja odluka prethodne vlade konsultovale sa Albancima sa juga Srbije, prenosi Demokracia.

Mustafa rekao da bi građani Preševske doline trebalo da budu u mogućnosti da dobiju kosovske lične karte.

"To veoma hitna odluka Kurtijeve vlade. Prethodno je Kurtijeva vlada trebalo da prihvati da se svim Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi daju lične karte Republike Kosovo, jer su im one preko potrebne. Da je to urađeno prije bilo kakve odluka o reciprocitetu ili nepriznavanju dokumenata koje izdaje Srbija, Albanci ne bi imali nikakve brige oko toga, jer bi imali kosovske lične karte", rekao je Mustafa.

Mustafa je istakao da se do sada nije desilo da su takve odluke donosile prethodne vlade Kosova, bez prethodnih konsultacija sa političarima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

"Ovo je na štetu Albanaca i vrlo malo se radi na štetu Srba, jer oni ionako ne prolaze kroz Kosovo. Ako žele da prođu kroz Grčku ili Crnu Goru, idu u Sjevernu Makedoniju ili druge granične prelaze. Kad god vlada donosi takve odluke, treba da se konsultuje sa albanskim političarima u Preševskoj dolini. Takva mjera se nikada nije desila sa prethodnim vladama, jer su konsultacije bile na nivou i blagovremene", rekao je on.

On je dodao da je ova mera beskorisna, jer za putovanje na Kosovo nisu zainteresovani Srbi, već Albanci sa juga Srbije.

"Ovo što se dešava, ova mjera, za Srbe u Republici Srbiji je beznačajna, jer Srbi nisu zainteresovani da dođu na Kosovo. Ovo neće štetiti Srbiji sa 6-7 miliona stanovnika, kao što šteti Albancima sa 70.000. Naročito u ovo vrijeme, koje prati naše sunarodnike koji dolaze tokom ljeta, imamo mnogo rodbinskih veza sa Albancima u Gnjilanu, Prištini i Kosovu Polju. Ovo će onemogućiti da brat ide bratu, sestra sestri i prijatelj prijatelju. Reciprocitet u ličnim kartamaje prepreka za Albance iz 'Preševske doline', posebno sada u ljetnjoj sezoni kada većina njih godišnji odmor provodi u Albaniji", rekao je Mustafa.

Izvor: demokracia.com/kosovoonline